At leve med høreapparater

En blog om, hvordan du engagerer dig i livet og de mennesker, du holder af

Behandling af tinnitus ved hjælp af høreapparater: Hvordan virker det?

Læsetid: 3.5 min
04-05-22

Kan høreapparater virkelig afhjælpe tinnitus?

Hvis du nogensinde har været til livekoncert og tilbragt resten af aftenen med at døje med en ringen i dine ører, så ved du allerede, hvad tinnitus er. For millioner af mennesker verden over sker det ikke kun efter en aften med høj musik. Og for disse mennesker kan tinnitus være en invaliderende oplevelse, som kan påvirke deres humør, relationer og liv. Her kan høreapparater være en hjælp.


Tinnitus beskrives for det meste som en ringen i det ene eller begge ører, men det kan også opleves som en hvislende, summende, hvæsende eller hylende lyd. Lyden kan være konstant eller uregelmæssig. Nogle oplever tinnitus som en pulserende eller dunkende fornemmelse. Dette kaldes pulserende tinnitus.

Tinnitus kan lyde som mange forskellige ting, men den korrekte definition er, at det er en opfattelse af lyd, som ikke eksisterer i dit lydmiljø.

Hvad er årsagerne til tinnitus?

Tinnitus kan opstå som følge af flere forskellige ting. Det kan eksempelvis skyldes pludselig høje lyde, kraftig støj, en øreinfektion eller en reaktion på medicin. Der er ikke ét klart svar.

Kan tinnitus forårsage høretab?

Tinnitus kan være forårsaget af samme skader på hårcellerne i cochlea som ved et høretab. Derfor er der mange mennesker, der oplever begge dele på samme tid. Der er derfor ikke noget at sige til, at mange mennesker antager, at der er en forbindelse mellem tinnitus og høretab. Men tinnitus kan ikke forårsage et høretab, og behandling af høretab, såsom med høreapparater, kan ikke forårsage tinnitus. Høreapparater kan faktisk hjælpe med at lindre symptomerne på tinnitus. Der findes flere myter om tinnitus, som du kan læse her.

Woman holding a hearing aid, a possible treatment for tinnitus

Hvad er den bedste behandling af tinnitus?

Hvilken behandling, der virker bedst, afhænger af, hvad der har forårsaget din tinnitus og af din livsstil. Hvis tinnitus gør det svært for dig at falde i søvn, kan du prøve at have en ventilator, luftfugter eller en anden maskine, der producerer hvid støj, kørende i dit soveværelse.

Men hvis det er kronisk tinnitus, der påvirker din koncentration på arbejdet eller får dig til at trække dig fra sociale arrangementer, så kan høreapparater være den bedste løsning.

Hvordan hjælper høreapparater på tinnitus?

Høreapparater kan ikke kurere tinnitus – det er der i virkeligheden ikke noget, der kan – men de kan lindre det ved at tilføje lyde til den lyd, som du allerede hører.

Det lyder modsigende, men ved at afspille en beroligende lyd såsom hvid støj eller lyden af havet kan høreapparater hjælpe med at flytte din opmærksomhed væk fra din tinnitus.

Forestil dig, at du er i et rum, og der er en person, der taler. Du kan tydeligt høre personen, og det kan være svært at fokusere på andet. Forestil dig nu, at rummet er fyldt med mennesker, der alle har separate samtaler. Det er sværere at fremhæve den ene persons stemme og den kollektive lyd fortoner sig i baggrunden.

At tilføje lyd på denne måde kaldes lydterapi og er en effektiv måde at lindre symptomerne på tinnitus. Det kan du læse mere om her.

 

Hvilke typer af høreapparater afhjælper bedst tinnitus?

Høreapparater med et særligt tinnitusprogram kan bruges som hjælp til at lindre symptomerne på tinnitus.

Vi har et bredt udvalg der er designet til at imødekomme ethvert behov, men hvilken type, der er den rigtige for dig, afhænger af individuelle behov. En hørespecialist kan altid hjælpe og give gode råd.

A group of people practicing yoga for mindfulness, a way to relieve tinnitus

Hvad kan ellers hjælpe med at sætte en stopper for tinnitus?

I nogle tilfælde kan ophør med visse lægemidler eller fjernelsen af ørevoks hjælpe med at lette tinnitus, men kun hvis en af disse årsager har forårsaget tinnitus i første omgang.

Kognitiv adfærdsterapi har vist sig at være en effektiv behandling af tinnitus. Det virker ved at adressere en persons reaktion på tinnitus, reducere eller korrigere en negativ reaktion på lyden. Det udføres af specialuddannede fagfolk såsom psykologeri.

Tinnitus kan i nogle tilfælde være forårsaget af stress, og i disse tilfælde har mindfulness-øvelser som yoga og meditation vist sig at være effektive til lindring af tinnitusii.

Din kost kan også have indflydelse på symptomerne. Eksempelvis kan koffein eller alkohol fremprovokere tinnitus hos nogle mennesker, og udover det har undersøgelser vist, at en kost med højt fedtindhold kan øge risikoen for tinnitusiii.

Sådan søger du behandling af tinnitus med høreapparater

Hvis du eller en, du holder af, lider af tinnitus, er det en god idé at kontakte en hørespecialist. De kan hjælpe med at rådgive dig om behandlingsmuligheder, samt hvilke høreapparater, der er bedst til din tinnitus.

Find en høreklinik i nærheden af dig


-----------------------------------

iCima, R. F. F, van Breukelen, G., Vlaeyen, J. W. S. (2018). Tinnitus-related fear: Mediating the effects of a cognitive behavioural specialised tinnitus treatment, Hearing Research, Volume 358, 2018, Pages 86-97, ISSN 0378-5955

iiGunjawate DR, Ravi R. Effect of yoga and meditation on tinnitus: a systematic review. J Laryngol Otol. 2021 Apr;135(4):284-287. doi: 10.1017/S0022215121000566. Epub 2021 Mar 11. PMID: 33691808.

iiiChristopher Spankovich at al. (2017) Relationship between dietary quality, tinnitus and hearing level: data from the national health and nutrition examination survey, 1999–2002.