Hjælp til forældre

Det er vores erfaring, at ærlighed og et åbent og nysgerrigt væsen er den mest konstruktive måde at håndtere høretab i familien. Derfor skal du ikke være bange for at bede om hjælp og spørge hørespecialister, lærere, og andre forældre om oplysninger og vejledning.

Du er ikke alene

Du er ikke den eneste forælder til et barn med høretab.

Der er mange andre forældre, som er på en tilsvarende rejse, og som deler din erfaring. De kan inspirere og motivere dig eller blot lytte til de bekymringer, du eventuelt har. Søg på internettet efter online debatfora eller lokale forældregrupper. At tale med andre forældre til børn med høretab kan give dig en solid hjælp og oplysninger om hverdagsting, mens du søger efter måder at hjælpe dit barn. Og husk på, at dit barn også vil have gavn af at møde andre børn med høretab.

Slut dig til vores Facebook-gruppe

Involver bedsteforældre og søskende

De fleste børn med høretab er født ind i familier, hvor barnet er den eneste eller et af kun få familiemedlemmer, der har problemer med hørelsen. Både bedsteforældre og søskende må lære de bedste måder at kommunikere med barnet på.

Læs mere om, hvordan du involverer familien

questions-to-ask

Spørgsmål du kan stille hørespecialisten

Dit barn vil skulle besøge hørecenteret med jævne mellemrum. Brug tiden til at stille hørespecialisten spørgsmål. Herunder vil du finde nogle forslag. 

Husk på, at når dit barn har erhvervet sig et sprog, skal du give dem mulighed for at reflektere over deres egne oplevelser, følelser og behov i forbindelse med konsultationerne. De er eksperten vedrørende deres egne behov, og at tage ansvar i forhold til deres høretab er vigtigt for deres vilje til at bruge høreapparater.

 • Hvilke lyde kan mit barn faktisk høre? Vil det ændre sig eller blive værre?

 • Vil mit barn komme til at lære at tale?

 • Hvor længe vil mit barn skulle bruge høreapparater?

 • Vil mit barn være i stand til at gå i en normal skole?

 • Mit barn reagerer af og til meget voldsomt. Er det på grund af høretabet, eller er det bare en forbigående fase?

 • Hvor tit skal jeg få mit barns hørelse testet?

 • Hvor kan jeg få hjælp til at betale for høreapparaterne?

 • Hvad skal jeg gøre, hvis mit barn mister høreapparaterne?

 • Hvordan samarbejder jeg med lærere og instruktører i skolen eller en sportsklub? Hvad kan jeg forvente fra dem, og hvad har de brug for fra mig?

 • Mit barn virker meget tilbagetrukket for tiden - kan det have forbindelse med høretab?

Kommunikations-
teknikker

Spørg din hørespecialist, om nogle af disse teknikker eller terapier er relevante for dig.

Mundaflæsning
Munden viser, hvordan et ord udtales fx: “mand” i modsætning til “land”. Derfor er mundaflæsning vigtig – især for børn med høretab – idet de har brug for at kunne se, for helt at kunne forstå. På denne måde understøtter mundaflæsning det talte ord.

Tale- og sprogterapi
Høretab kan det vanskeligt at høre de små forskelle i talelyde, der er nødvendige for at kunne udtale dem korrekt. Mange lyde kan ikke opfanges blot med mundaflæsning. En tale- og sprogpædagog kan hjælpe dit barn med at kommunikere mere effektivt.

Tydelig tale
Denne metode er en enkel måde at tale på, som gør det lettere for personer med høretab at forstå det, der bliver sagt, også hvis der er støj. Metoden er let at lære og bruge, da den grundlæggende handler om at udtale hvert ord og hver sætning præcist - uden at smide ordenes endelser væk.

Cued tale
Denne teknik er designet som et supplement til det talte ord. Først lærer du, hvor i munden en lyd dannes. Derefter lærer du at forbinde disse lyde til visse tegn, der understøtter det talte ord. Med særlig træning kan du og din familie lære denne teknik og hjælpe dit barn med at udvikle deres tale- og sprogevner.

Tegnsprog
Døve eller børn med svært høretab anvender ofte tegnsprog, suppleret med lydmæssige og visuelle cues. Børn med svært høretab kan ofte lære at anvende tegnsprog og tale samtidigt. Hvis du bestemmer dig til at lære tegnsprog, børe hele familien være aktivt involveret.

Se vores 3 regler for klar kommunikation

Download kommunikationsstrategier


Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få indsigter om hørelse og høretab samt produktnyheder.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 • Hørelse

  Vidste du, at din hørelse er den eneste af dine sanser, som aldrig sover? 

 • ConnectLine

  Sådan forbinder du dine høreapparater med forskellige kommunikationsenheder som fx dit tv eller din telefon.

 • Downloads og support

  Find videoer og instruktioner til, hvordan du bruger Oticon høreapparater og tilbehør.

 • Find en høreklinik

  Få hjælp og vejledning fra en autoriseret Oticon hørespecialist.