Tinnitus

Tinnitus er overraskende almindelig — ca. 10 % af alle mennesker oplever det hele tiden.

Selvom det ikke kan helbredes, kan du tage kontrol over det og i væsentlig grad minimere dens negative effekt. 

 

 

Hvad er tinnitus?

Det kan være hyletoner, en summen, hvislelyde eller bruselyde, og det kan være midlertidigt eller permanent. Denne støj i dine ører eller inde i dit hoved er en lyd, kun du kan høre.

Anslået 80 % af personer, som lider af tinnitus, oplever også en vis grad af høretab, selvom de muligvis ikke er klar over det. Selvom tinnitus ofte går hånd i hånd med høretab, er det imidlertid ikke en sygdom. Tinnitus er et symptom, der kan skyldes mange ting, og endda starte uden nogen indlysende årsag. Men det kan have en enorm effekt i form af stress, angst, vrede og søvntab. Det første trin til at tage kontrol over din tinnitus er at konsultere en professionel, så I sammen kan finde en behandlingsplan, der vil virke for dig.

De mange årsager til tinnitus

Tinnitus kan opstå et hvilket som helst sted mellem mellemøret og hjernen og kan være konstant eller sporadisk, midlertidig eller kronisk.

Det vides stadig ikke, præcist hvordan tinnitus starter, men det kan skyldes mange forskellige ting - ligesom høretab. Det kan imidlertid også forekomme uden nogen åbenlys årsag.

 • Eksponering for høje lyde
 • Naturlig ældningsproces
 • Lyde fra pludselige sammenstød
 • Skader på hoved og nakke
 • Reaktion på medicin
 • Bekymring eller stress
 •  

  Læs mere om tinnitus på vores blog

  Få mere at vide om årsagerne til høretab

  Tinnitus og hjernen

  Når vi hører, bevæger lydbølger sig gennem ørekanalen til mellemøret og derefter videre til hjernen. Hårceller i det indre øre forvandler lydbølgerne til elektriske signaler, som så bevæger sig til hjernen. Hjernen oversætter disse signaler til meningsfulde oplysninger — den lyd, vi hører.

   

  Så hvad skaber opfattelsen af lyd, når der ikke er nogen?

  Selvom årsagerne lader til at variere, har eksperter mistanke om, at tinnitus i mange tilfælde skyldes beskadigelse af hårcellerne i det indre øre. Eksperter mener, at hjernen indimellem misfortolker de reducerede signaler fra øret, hvilket resulterer i en opfattelse af lyd — tinnitus — som faktisk ikke findes. Du bør altid konsultere en læge eller hørespecialist, hvis du oplever symptomer på tinnitus.

  Sådan forvandler BrainHearing din måde at høre på

  Kontakt en hørespecialist

   

  Kan jeg behandle min tinnitus?

  Der er mange måder, du kan tage kontrol over din tinnitus og reducere dens indvirkning på dit liv, selvom din tinnitus muligvis ikke vil forsvinde helt. Alle har en unik oplevelse med tinnitus, så en hørespecialist kan hjælpe dig med at håndtere dine særlige symptomer ved hjælp af en kombination af uddannelse, rådgivning og lydterapi.

  Download guide om, hvordan du kan forstå og håndtere din tinnitus

  Download guide

  Lydterapi lindrer symptomerne på tinnitus

  Et nyttigt redskab til at håndtere din tinnitus kan være at lytte til lyde. Tilføjelse af behagelige lyde til de lyde, du allerede hører, kan reducere effekten af tinnitus ved at hjælpe dig med at flytte din opmærksomhed til de lyde, du ønsker at høre, frem for lydene i dit hoved. Sammenlign det med at lytte til en enkelt violin i et lokale. I starten kan du kun fokusere på violinen, men hvis du tilføjer et symfoniorkester til violinen, bliver den knap så markant, men en del af den samlede lyd.

  Få mere at vide om Tinnitus SoundSupport

  Høreapparater, der afspiller lindrende lyde

  Oticon høreapparater kan hjælpe dig med at få kontrol over din tinnitus ved at afspille en bred vifte af lindrende lyde som hvid støj og beroligende havlignende lyde. Med Oticon høreapparater kan du diskret regulere lydene i dine høreapparater med Oticon ON App til iPhone og Android.

  Du kan regulere lydene, indtil de giver den lindring, du behøver, uanset hvor du opdager, at du har brug for det. Desuden kan du trådløst streame alternative tinnituslindrende muligheder som din yndlingsmusik, lydbøger, podcasts eller afspændingsguides.

  Få mere at vide om Oticon høreapparater
  ON App

  Diskret og praktisk betjening af lindrende lyde

  Oticon ON App gør det muligt for brugere af Oticon høreapparater at justere deres lyde til lindring af tinnitus på en nem og diskret måde.

  Download Oticon ON App

  Download Oticon ON App for iPhone Download Oticon ON App for Android

  Apple, Apple-logoet, iPhone, iPad og iPod touch er varemærker tilhørende Apple Inc., registreret i USA og andre lande. App Store er ligeledes et varemærke tilhørende Apple Inc. Google Play, Android og Google Play-logoet er varemærker tilhørende Google LLC.

   

   

  • Sådan fungerer vores hørelse

   Vi hører med hjernen – ikke med ørene. Lær at forstå den normale høreproces

  • Tinnitus SoundSupport

   Håndter din tinnitus med lyd.

  • Sådan får du hjælp

   Hvad du kan gøre ved mistanke om høretab, og om processen med at finde den rigtige løsning

  • Find en høreklinik

   En hørespecialist kan teste din hørelse og fastlægge en behandling, der passer dig