At leve med høreapparater

En blog om, hvordan du engagerer dig i livet og de mennesker, du holder af

10 myter om tinnitus

Læsetid: 5 min.
30-07-19

Hvis du er en af millioner mennesker i verden, der lider af tinnitus, så ved du, at det kan have en betydelig indflydelse på både dit social- og arbejdsliv. Den konstante ringen eller susen for ørerne kan også føre til kognitiv tilbagegang.*

Tinnitus er opfattelsen af en lyd, der rent faktisk ikke eksisterer. I virkeligheden opstår dette fænomen inde i hjernen. For mange er tinnitus karakteriseret af en ringen i ørerne, men den kan også lyde anderledes, fx som hvæsen, summen eller brummen.

blogfr_femmechamps_tinnituspmyths 
Kendskab til fakta om tinnitus kan hjælpe med at finde måder, hvorpå det kan lindres

The British Tinnitus Association anslår, at næsten 10 % af verdens befolkning lider til en vis grad af tinnitus. Og med så mange mennesker, der lider af tinnitus, er det endnu vigtigere end nogensinde før at kunne skelne mellem fakta og fiktion. Kendskab til, hvad der er sandt om tinnitus, kan give dig bedre forudsætninger for at reducere symptomerne effektivt og dermed forbedre din livskvalitet.

Myte # 1: Tinnitus er en uhelbredelig sygdom 

Det er særdeles usandt. Tinnitus er som sådan ikke en sygdom, men somme tider er det resultatet af en række underlæggende skavanker. Kraftige lyde, nerveskader, vaskulære sygdomme og endda hjerneskader er blot få eksempler på helbredsproblemer, der kan medvirke til fremkomsten af tinnitus. Det kan også opstå som følge af særlig medicin. Det er endda sandt, at tinnitus ikke kan ”kureres”, men der findes behandlinger, som kan reducere symptomerne og lette tilværelsen med tinnitus. 

Myte # 2: Jeg kan blot nøjes med at omlægge min kost, så forsvinder min tinnitus  

Nogle mennesker mener, at visse tilsætningsstoffer og levnedsmidler som fx alkohol, salt og koffein kan forværre tinnitus, og selvom det til en vis grad er sandt, så er det normalt ikke hovedårsagen til tinnitus. Det er altid vigtigt for vores overordnede helbred at spise en varieret kost og samtidig vedligeholde en sund livsstil, der bl.a. inkluderer motion, men tinnitus kan blive behandlet separat. Nogle metoder til at bearbejde tinnitus kan inkludere omlægning af kost og livsstil, men det er ikke alene nok til at dulme tinnitus. Sådanne metoder ledsages ofte af lydterapi.

 

blogfr_repas_tinnituspmyths
Billede af 
Brooke Lark

Myte # 3: Der er intet at stille op mod tinnitus 

Der er rent faktisk noget at gøre! Der forskes løbende i tinnitus, og behandlingsmetoderne udvikler sig og forbedres konstant. Uanset om din tinnitus er mild, moderat eller kraftig, så vil en hørespecialist anbefale løsninger og behandlinger, som kan hjælpe med at lindre symptomerne og gøre det mere behageligt for dig. Derudover kan andet sundhedspersonale stille en diagnose og behandle de helbredsproblemer, som kan være årsagen til tinnitus til at begynde med.

Myte # 4: Kun personer med høretab lider af tinnitus

Ja, personer med høretab kan også samtidig have tinnitus, og disse lidelser er ofte forbundne. Men det er også muligt at have tinnitus uden at have et høretab. Hvis du er udsat for meget kraftige lyde, fx til en rockkoncert eller ved en eksplosion, vil du muligvis opleve midlertidig ringen for ørerne. Andre sygdomme eller lidelser såvel som visse slags medicin kan også forårsage tinnitus. Selv hvis man ikke tror, at man har et høretab, kan det stadig være en god ide at få tjekket hørelsen hos en høreklinik.

Myte # 5: Alle, der lider af tinnitus, mister hørelsen

Man kan lide af både tinnitus og høretab på samme tid, men det er to forskellige lidelser. Høretab er ikke en konsekvens af tinnitus, og selvom man har et høretab, betyder det ikke, at man vil miste hørelsen. Høreapparater kan hjælpe mod et høretab og kan ofte også lindre symptomerne på tinnitus.

Myte # 6: Tinnitus lyder altid som en ringen for ørerne 

Sandheden er, at lyden af tinnitus ikke er ens for alle. En ringen for ørerne er den mest udbredte, men tinnitus kan også lyde som en hvæsen, brummen eller susen. Tinnituslyde varierer fra dag til dag og er meget individuelle.

Myte # 7: Høreapparater kan ikke hjælpe mod tinnitus

Faktum er, at den seneste udvikling inden for høreapparatteknologi kan hjælpe mod både høretab og tinnitus ved at forstærke lyde udefra, som derved maskerer de indre lyde af tinnitus.

 

blogfr_rogerappareilauditif_tinnituspmyths

Myte # 8: Der findes piller, man kan tage, så tinnitus forsvinder 

Desværre findes der ingen ”magisk pille”, som kan kurere tinnitus – men der findes måder, hvorpå man kan lindre symptomerne af tinnitus. Der er bl.a. sket fremskridt inden for lydterapi, mens andre metoder involverer høreapparater, meditation, stressbehandlingsteknikker og ændringer i kosten såvel som regelmæssig motion. Kontakt en høreklinik med ekspertise inden for tinnitusbehandling for at høre mere om disse metoder.

Myte # 9: Tinnitus er udelukkende forbundet med høj musik og hovedtelefoner

Selvom tinnitus kan være forårsaget af at høre musik ved meget høje lydniveauer – og i det hele taget ved eksponering af meget kraftige og skadelige lyde – så kan tinnitus opstå af en række forskellige årsager. Tinnitus kan ramme personer uanset alder, etnisk baggrund, helbred og socio-økonomisk baggrund – og det kommer ofte uden en åbenlys forklaring. Med andre ord er man altså ikke immun over for tinnitus, bare fordi man ikke hører musik ved høje lydstyrker eller ikke bruger hovedtelefoner.

Myte # 10: Tinnitus er inde i dit hoved

Faktummet er, at andre mennesker ikke kan ”høre” din tinnitus. Selvom testresultater ikke kan påpege, at tinnitus er til stede, så betyder det ikke, at den ikke er findes. Millioner af mennesker verden over lider af tinnitus, og det kan variere fra mildt ubehag til foruroligende og invaliderende. Der findes eksperter, som kan hjælpe dig med at behandle dine symptomer og forbedre din livskvalitet. Du bør dog være tålmodig, for det kan muligvis tage flere forsøg for at finde den perfekte behandlingsmetode til din tinnitus.

Hvis du er en af de millioner af mennesker, der lider af tinnitus, så er kendskab til fakta om tinnitus første skridt. Et simpelt telefonopkald kan være alt, der skal til, for at du kan få den rette hjælp. Begynd hos din lokale høreklinik – se, hvor den befinder sig her

* Livingston et al., 2017