At leve med høreapparater

En blog om, hvordan du engagerer dig i livet og de mennesker, du holder af

Høretab på arbejdspladsen: Sådan kan du navigere på arbejdspladsen og gøre dit høretab til mindre besvær

Læsetid: 3 min.
05-10-20

Høretab på arbejdspladsen kan skabe udfordringer – for dig og dine kollegaer. Misser du information eller informerende samtaler, kan det efterlade dig med en følelse af at være isoleret og usikker. Ved at informere andre om dit høretab, sikrer du dig, at du får den støtte, du har behov for, for at kunne udføre dit arbejde og mere.

Måske er du afhængig af mødeminutter for helt at forstå, hvad der blev kommunikeret. Måske griner du ikke med på vittigheder, der slynges ud under frokosten, eller måske fanger du ikke et kompliment ved kaffemaskinen. Heldigvis, kan gode høreapparater løse de fleste problemer på arbejdet, der skyldes høretab.

Informer først dig selv, så din arbejdsgiver

Det er en proces at acceptere sit høretab, og det sker ikke natten over. Det kan være hårdt at erkende den liste af ting, som du ikke kan høre eller gøre, grundet dit høretab. Men så snart du accepterer dit høretab, bliver det nemmere at føle sig i kontrol og bede om hjælp.

Tag initiativ til at finde ud af så meget som muligt om høretab og behandling af høretab. Du vil blive overrasket over, at du ikke er alene. Når du er rustet med informationer om dine rettigheder og dine behov, bliver det nemmere for din arbejdsgiver og kollegaer at støtte dig.

 • Spørg din hørespecialist om råd, kommunikationsmaterialer og retningslinjer
 • Bliv en del af et netværk med andre, der har høretab – online, på din arbejdsplads og i fritiden

Undersøg regeringsskemaer, love og anden slags support, såsom opmærksomhedstræning for dine kollegaer. Ved at involvere eksperter tager det presset fra dig.

At fortælle eller ikke at fortælle

Vurdér om dit høretab vil have indvirkning på dit arbejde. Fortæl det derefter til de relevante personer og så mange, som du er komfortabel med. Støtte fra dine nærmeste kollegaer kan gøre hele forskellen, så vær ikke bange for at gøre klart, hvad du har brug for. Dine kollegaer ved måske ikke, hvordan de skal hjælpe folk med høretab. Arbejd med et positivt mindset for at skabe de omstændigheder, du har brug for at trives i.

Tal din sag og tal den ofte

Der er ingen ’one size fitsall’. Alle har individuelle behov. Ved at dele de udfordringer, du har i løbet af samtaler, deler du samtidig ansvaret for at sikre din mulighed for at følge med i sociale interaktioner. Det er desuden i alles interesse, at du kan følge med i, hvad der foregår.

Tænk på din sikkerhed

Vær opmærksom på potentielle farer på din arbejdsplads. Kan du høre alarmerne? Er der nogle aktiviteter, du bør undgå, hvis du ikke kan høre råbende advarsler? Hvis du rejser om natten med arbejdet, og du ved, at du måske vil få problemer med at høre brandalarmer, så informer hotelpersonalet om, at de skal advare dig i tilfælde af brand.

Tilpas dit arbejde til dine behov

This might include a variety of considerations, depending on your individual needs. Be realistic about your limitations and embrace alternatives. Modern technology can open a new world in more ways than one.

 • Brug e-mail og tekstbeskeder i stedet for at ringe
 • Arranger ansigt-til-ansigt møder så meget som muligt
 • Insister på at bruge video under virtuelle møder
 • Find et stille rum eller telefonboks, når du foretager opkald
 • Hold telefonsamtaler korte og bekræft hovedpointer i slutningen

Få møder til at fungere for dig

Møder kan være en udfordring - og især de større. Med forberedelse kan du få dem til at fungere for dig.

 • Bed om en drejebog, som du kan læse før større præsentationer, hvis muligt
 • Bed om en klar agenda og opfordr alle til at holde sig til den
 • Anmod om mødeminutter med klare handlingspunkter
 • Arranger møder rundt om bordet så du kan se alles ansigter
 • Informer dine kollegaer om dine behov, fx ’Venligst tal en ad gangen’

Jobansøgninger og forberedelse til samtalen

Det er op til dig, om du vil dele dit høretab med en potentiel arbejdsgiver. Det er en meget personlig beslutning. Du behøver ikke nævne dit høretab i dit CV eller ansøgning. Vær dog åben omkring, hvis du kan have brug for ekstra kommunikationsstøtte til en samtale. Hvis de for eksempel planlægger et telefoninterview, er det fint at anmode om et ansigt-til-ansigt møde i stedet for.

Hvis du beslutter dig for at dele ud om dit høretab, så øv dig i positive måder at dele de løsninger og den støtte, du behøver. For eksempel, ’telefonsamtaler kan være svære, så jeg foretrækker videoopkald.’ Medbring brugbar information om kommunikations-, værkstøjs- og udstyrs-behov.

Undskyld ikke, vær positiv og slap af. Du er ikke den eneste person med et høretab på arbejdspladsen. Tag det første skridt i dag for at få den støtte, du behøver.