Beskyt din hørelse

Høretab på grund af støjskader opstår, fordi overdrevet støj beskadiger nogle af høremekanismerne i det indre øre. Høje lyde begynder sin rejse fra en kilde — et gevær, en eksplosion eller musik fra en super kraftfuld højttaler. De rejser gennem luften og ind igennem øret, hvor de begynder at skabe kaos.

Kan du huske Quasimodo? Lyden fra klokkerne i selveste Notre Dame ville få de fleste fornuftige mennesker til at famle febrilsk efter sine ørepropper. Men det er ikke bare de mega høje lyde, som gør skade. Det er også den gentagende eksponering fra høje lyde. Når støj overstiger et vist niveau, begynder det at ødelægge nerveenderne i det indre øre. Hvis det sker gentagne gange, vil nerveenderne blive så beskadiget, at det vil fratage dig din gode hørelse for evigt. 

Hvornår bliver støj farlig? 

Som en tommelfingerregel udgør de følgende situationer en farezone:

 • Hvis megen baggrundsstøj gør det nødvendigt for dig at råbe for at blive hørt

 • Hvis støjen giver dig ondt i – eller ringen for – ørerne

 • Hvis det er svært for dig at høre flere timer efter, du har været udsat for støjen

Det er intensiteten og varigheden af lyd, som kan beskadige vores hørelse. Lyd måles i decibel (dB), hvor 0 er den svageste lyd, det menneskelige øre kan høre, og hvor 180 er lyden fra en rumraket, der letter. En almindelig samtale er som regel 60 dB, en græsslåmaskine er 90 dB, en motorsav er 100 dB, en vild rockkoncert er 115 dB og en jetmotor ca. 140 dB. Mange eksperter tror, at udsættelse for uafbrudt lyd på mere end 85 decibel giver problemer. Jo længere tid, du er udsat for høj lyd, jo tættere er du på en højere risiko for støjskader.

 

Undgå høreskader til sommerens events

Under koncerter kommer lydniveauet i mange tilfælde over 85 dB, som kan give varige høreskader ved regelmæssig udsættelse.
Få gode råd til, hvordan du beskytter din hørelse til sommerens festivaler.

Læs mere om, hvordan du beskytter din hørelse

Støjskader i en tidlig alder

Høretab, der er opstået pga. støj, er ikke bare noget voksne oplever. De seneste studier viser en alarmerende stigning i antallet af teenagere, som har fået problemer med hørelsen pga. støj. Studier viser, at høj rockmusik samt musik, der spilles direkte ind i ørerne via øretelefoner, sandsynligvis er de største syndere her. I ekstreme tilfælde kan støjskader give en ringen for ørerne. Tinnitus opstår grundet skader på hørenerverne og bliver ofte en permanent tilstand. Mange mennesker i 50'erne, som er vokset op med 'rock and roll', mærker i dag konsekvenserne af enten støjrelateret høretab eller tinnitus. Heldigvis er høreapparater blevet bedre og bedre til at kunne imødekomme behov for tinnituslindring. Og forhåbentligt vil forskere en dag finde en super effektiv metode til at behandle tinnitus.

elacin_72154576_960x500

Hvad kan du gøre for at undgå høreproblemer?

Svaret er simpelt: Ved ikke at overbelaste dine ører! Og hvis du gør, beskyt dine ører med enten ørepropper eller høreværn. Brug høreværn, hvis du arbejder i meget støjende omgivelser, eller arbejder med larmende værktøj eller andet støjende udstyr. Brug det på skydebanen, når du kører motorcykel eller andet støjende køretøj. Høreværn og ørepropper fås i mange forskellige typer og skræddersys specielt til dig. Du kan læse mere om høreværn og ørepropper samt finde din nærmeste forhandler på Phonic Ears hjemmeside, som er vores søsterselskab. 

Læs mere om høreværn og ørepropper 

 • Sådan fungerer vores hørelse

  Vi hører med hjernen – ikke med ørene. Lær mere om den normale høreproces.

 • Sådan får du hjælp

  Læs mere om, hvad du kan gøre, hvis du har mistanke om, at du har et høretab.

 • Tinnitus

  Hvad er tinnitus, hvorfor får man det, og hvad kan man gøre for at lindre symptomerne?

 • Find en høreklinik

  En hørespecialist kan teste din hørelse og fastlægge en behandling, der passer dig.