At leve med høreapparater

En blog om, hvordan du engagerer dig i livet og de mennesker, du holder af

Sådan bevarer du dit sociale liv med høretab

Læsetid: 5 min.
18-02-19

Som dit høretab skrider frem, kan du få sværere og sværere ved at høre alle samtaler, uanset om du er til en familiemiddag, i byen eller en tur i biografen.

Kom tilbage til samtalen

Hvis du har svært ved at følge med i, hvad folk taler om, er det også svært at deltage aktivt i spændende samtaler. Det skyldes, at et høretab ofte bevirker, at du misser de subtile taleoplysninger. I modsætning hertil kan personer med normal hørelse ubevidst fornemme, når en anden person vil tale, fordi de fx hører, når den anden person tager en indånding, før han eller hun taler.

For at forblive aktiv, skal du derfor have mulighed for at komme tilbage til samtalen. Det forudsætter, at du kan høre ordentligt.

Hvis du bruger høreapparater, kan din hørespecialist tilpasse dem specifikt til dig. Hvis du ikke allerede bruger høreapparater, kan din hørespecialist fortælle dig om dine muligheder.

Mange stemmer forårsager kompleks støj

Måske har du ingen problemer med at følge med i en-til-en-samtaler. Der er færre forstyrrende lyde, det er nemt at høre, hvem der taler, og I er tæt på hinanden.

Men jo flere personer, jo mere kompleksitet. Forestil dig en familiemiddag eller en fest, hvor samtaleemnerne hurtigt skifter. Forskellige mennesker deltager i samtalerne og forlader dem hurtigt igen. Folk snakker på samme tid og på tværs af lokalet. De bliver engagerede i samtalen og taler hurtigere og hurtigere.

For mennesker med høretab er disse situationer ofte sværere at navigere i. Her er et par få, simple råd til, hvordan det kan blive lettere.

Se vores tips til en hyggelig familiemiddag

Skal jeg så bare skrue op for lyden?

Nej – så simpelt er det desværre ikke. At skrue op for lyden er kun en del af løsningen. Det handler nemlig også om at håndtere støj og skærpe din hørelse. Støj overtager din verden, hvis du har problemer med hørelsen. Det kan blive sværere at skille lydene fra hinanden, så det bliver sværere at fokusere på det, du ønsker at høre.

Det føles som om, alle lyde kommer samtidig som en lydmur, hvor baggrundsstøj og tale er blandet sammen. Du kan høre folk tale, men det er svært at udlede, hvad der bliver sagt. Det er vanskeligt at vurdere, hvor talen starter og stopper. Når der skabes en lydmur, kan du høre folk tale, men det er vanskeligt at fokusere på en specifik lyd.

Når det er svært at registrere, hvor lyden kommer fra, er det også svært at skifte opmærksomhed hurtigt. Det bliver sværere at vælge, hvad du vil lytte til.

For at høre godt skal du være i stand til at ignorere visse lyde, så du kan fokusere på det, du gerne vil høre.

Se video: Høreapparatet, der arbejder med lyd på en ny måde

 

 

Cafeer og restauranter medfører kompleksitet

Når du taler med nogen, og der ikke er meget andet støj, står samtalen tydeligt frem. Men i mere støjende omgivelser som restauranter og andre offentlige steder er den lyd, du gerne vil høre, blandet med andre lyde. Der er skramlen fra køkkenet, sniksnak fra de andre borde og musik – alt sammen lyde, der kæmper for at få din opmærksomhed.

Det bliver sværere at lukke lyden ude og fokusere på individuelle lyde. Men det er ikke umuligt, så længe du er bevidst om støjudfordringerne.

Et godt råd er at bede om et bord i et stille område. Hvis du har Bluetooth® høreapparater, kan en personlig mikrofon føre lyden fra en person, der taler, direkte ind i dine høreapparater, så du kan høre stemmen klart og tydeligt.

Læs mere om ConnectClip – kombineret trådløs mikrofon og headset

Brug dine høreapparater til forestillinger, biografture, i kirken og meget mere

Et socialt liv kan blandt andet indebære at gå i teatret eller biografen med familie og venner. Eller måske nyder du at tage til spændende foredrag? Sådanne steder kan et høretab medføre visse udfordringer. Heldigvis har mange offentlige steder en indbygget teleslynge. Disse systemer sender lyden direkte til en modtager, der findes i flere typer af høreapparater. Det kaldes en telespole.

Med et behandlet høretab bliver det lettere at være social

Hvis du har et høretab, skal din hjerne arbejde hårdere for at få lyden til at give mening til sociale begivenheder såsom festlige middagsselskaber og bryllupper. Det er trættende, fordi du skal håndtere adskillige samtaler, der udvikler sig hurtigt og uforudsigeligt. Samtidig er der baggrundsstøj fra køkkenet og måske andre fester samme sted.

Din hjerne er et fantastisk værktøj, der automatisk kan få din hukommelse til at fylde de manglende ord og lyde ud, så der danner sig et samlet billede af sætningerne - men det kræver en hel del mental energi.

Så hvad stiller man op?

Du hører med hjernen, ikke ørerne

Dine ører modtager lyde. De modtager al lyd omkring dig hele tiden – selv når du sover. Men det er din hjerne, der får lyden til at give mening. Den beslutter, hvilke lyde der skal fokuseres på, og hvilken støj der skal filtreres fra.

Vores hjerne har den helt særlige egenskab, at den kan fokusere på de lyde, der har interesse, og ignorere alt andet. Denne egenskab kaldes ’selektiv opmærksomhed’. Det er hjernens eget støjreduktionssystem, og det er yderst effektivt. Men som din hørelse bliver ringere, får din hjerne sværere ved at vurdere, hvornår denne selektive opmærksomhed skal anvendes. Det bliver dermed sværere at følge med.

Hvis du har et høretab, kræver samtaler mere mental energi. Måske har du oplevet, at du bliver trættere om aftenen. Jo mere støj og kompleksitet, hjernen skal arbejde i, jo mere arbejde kræver det for hjernen.

Læs mere om, hvordan du bruger hjernen til at høre