At leve med høreapparater

En blog om, hvordan du engagerer dig i livet og de mennesker, du holder af

De bedste tips til at nyde et festligt (middags)selskab med høreapparater

Læsetid: 1,5 min.
10-12-20

De fleste ser frem til en festlig middag, et bryllup eller en fest. At leve med et høretab og at bære høreapparater kan betyde, at samtaler kan være ekstra udfordrende til sådanne sociale arrangementer.

Hvorfor?

Fordi kombinationen af mange mennesker, baggrundsmusik, klirrende bestik og livlige samtaler kan være et totalt mareridt for en person med høretab.

Der er god chance for, at nogen ved bordet kan have brug for hjælp til at følge med i samtalen. Her er nogle tips, så alle kan føle sig inkluderede.

Sådan deltager man mere i sociale begivenheder med et høretab

At leve med et høretab kan gøre sociale begivenheder udfordrende. Men bare rolig, vi har samlet tre tips, der kan hjælpe dig med at gøre det lettere for dig at følge med i samtalen, føle dig inkluderet og nyde det.

1. Hjælp andre med at hjælpe dig

  • Ikke alle ved hvad dine behov er, når det kommer til dit høretab. Oparbejd modet og vær åben og ærlig. Dette kan måske indebære, at du fortæller værten om dine udfordringer på forhånd, så du har de bedste chancer for at kunne følge med i samtalen.

  • Mind familiemedlemmer og venner om, at de gerne må gentage ting, for at du kan følge med i samtalen.

  • Bed din sidemand ved bordet om også at hjælpe dig.

2. Ban vejen for den fysiske ramme

  • Undgå at sidde tæt på livebandet, højttalere eller køkkenområdet.

  • Flyt forhindringer på bordet, såsom blomsterdekorationer og høje stearinlys, så du kan se folks ansigter.

  • Ryk tættere på personen, der taler, når det er hensigtsmæssigt.

  • Forsøg at placere dig et sted, hvor du kan se så mange ansigter som muligt, eller med flest personer på din ”gode” side, hvis dette er relevant for dit høretab.

  • Sikr dig at der er god belysning, så du kan se ansigter og mundaflæse.

3. Reducér lydniveauet

Baggrundsstøj kan gøre det sværere at høre, særligt med begejstret snakken, galoperende bestik og klirrende tallerkener. Folk har en tendens til at tale højere, når baggrundsstøjen stiger.

Hvis du er i et privat hjem, så sørg for at baggrundsstøjen er minimal, fx at tv’et er slukket, musikken er lav eller ligeledes slukket. Træk gardinerne for og opfordr din vært til at vaske op efter maden.

Vidste du det?

Hvis du kan forstå 50% af, hvad folk siger, forstår du tilstrækkeligt til at kunne deltage. Hvis det er under 50%, hører du for lidt information, så talen mister sin betydning. Det er grunden til at støjende steder, gør det sværere at deltage.

Hvordan kan du deltage mere? Lad en hørespecialist hjælpe!