At leve med høreapparater

En blog om, hvordan du engagerer dig i livet og de mennesker, du holder af

Kend tegnene på høretab hos børn

Læsetid: 3 min.
21-10-19

Hørelsen er vigtig for børns indlæring. Allerede i livmoderen begynder børn at kunne genkende lyde såsom moderens hjerteslag. Lige så snart barnet er født, begynder det at bruge informationerne fra tale og lyde fra omgivelserne til at lære og udvikle sig. Man kommer nemt til at tage for givet, hvor meget de lyde, vi omgives af, betyder. Selv de mest simple opgaver bliver nemmere, når man kan høre. Før børn er det at kunne høre vigtigt for deres personlige udvikling, og uden muligheden for at kunne høre vil barnet blive udfordret på flere områder.

 

Børn er afhængige af lyd. Faktisk mere end voksne er, fordi de befinder sig på en stejl læringskurve. Fra den dag, barnet fødes, skal det ikke blot lære at gå, spise, udtrykke følelser m.m. Det skal også lære at tale, og når det starter i skole, skal det lære at læse og skrive, samtidig med at det også skal udvikle sociale færdigheder. Det er så meget nemmere at lære, når man kan høre. Det gælder både for indirekte og direkte læring. Nedsat hørelse påvirker barnets mulighed for at overhøre og dermed udvikle sig gennem indirekte læring. Ligeledes risikerer barnet at blive træt hurtigere, fordi det kræver meget energi at få lydene til at give mening, ligesom interaktionen med venner, lærere m.m. også kræver mere energi, når evnen til at høre er nedsat.

 

Første skridt på vejen til at hjælpe et barn med et høretab er at identificere problemet. Det er nemmest, når man kan genkende tegnene. Dette blogindlæg har til hensigt at beskrive tegnene på, at et barn potentielt har et høretab. Alt afhængigt af barnets alder kan der være forskel på, hvilke tegn der kan indikere et høretab. Derfor har vi delt tegnene op efter alder, og det første indlæg er allerede klar:

Tegn på høretab hos småbørn i alderen 0-3 år

 

Hvis du mistænker, at dit barn har et høretab, anbefaler vi, at du kontakter en ørelæge, så du kan få den rette vejledning i forhold til dit barns alder. Vi har samlet en række typiske tegn på høretab hos børn, som du kan tage udgangspunkt i.

Barnet kan ikke følge lyde og de retninger, lydene bevæger sig i, og hvor de kommer fra.
Barnet svarer ikke, når der bliver talt til det.
Barnet forstår ikke spørgsmål eller svarer i øst og vest.
Barnet virker uopmærksomt eller fjernt.
Barnet er bagud sprogligt.
Barnet er udfordret i sociale interaktioner.
Barnet virker frustreret.
Barnet er bagud i skolen.
Barnet skruer op for lyden på diverse enheder.

 

Hvis du har mistanke om, at dit barn har et høretab, er første skridt at kontakte en ørelæge, som efterfølgende kan henvise dit barn til en audiologisk afdeling.