At leve med høreapparater

En blog om, hvordan du engagerer dig i livet og de mennesker, du holder af

BrainHearing webinar nr. 3: den 22. maj

Ud over audiogrammet: ACT™ er en ny standard for måling af evnen til at kunne høre tale i støj

Læsetid: 5 min.
16-09-24

 

Som Dr. Sharma forklarede i vores allerførste BrainHearing Network-webinar, er audiogrammet alene ikke nok til fuldt ud at beskrive konsekvenserne af et høretab. For at følge op på dette emne inviterede vi Prof. Jürgens til at tale om, hvilke yderligere målinger vi kan bruge ud over audiogrammet til at kvantificere brugerens evne til at høre i støj og give bedre tilpasning af høreapparater samt rådgivning.

 

En dybdegående gennemgang af Prof. Jürgens’ foredrag “The Audible Contrast Threshold (ACT™) test: a novel test to predict hearing-in-noise ability and guide hearing-aid fitting”

Prof. Jürgens’ foredrag om ACT™-testen (Audible Contrast Threshold) er meget fascinerende. Han introducerede ACT-testen som en ny metode til at forudsige evnen til at høre i støj og til at hjælpe med tilpasningen af høreapparater. Her er nogle nøglepunkter fra hans præsentation:

Prof. Jürgens begyndte sit foredrag med et eksempel med tre personer, der har samme audiogram og stort set samme alder, men forskellige evner til at forstå tale i støj. Hvordan kan vi bruge denne ekstra viden om klienternes evne til at høre i støj til at tilbyde en individuel tilpasning? Selv om tale-i-støj-tests ofte er en del af ”best practice” i klinikken, har der indtil nu ikke været en internationalt standardiseret klinisk metode, der også kunne bruges til tilpasning af høreapparater. Derudover er måling af tale-i-støj tidskrævende og kræver i de fleste tilfælde ekstra udstyr, især når der er behov for en realistisk opsætning.

Med dette i tankerne, og efter mange års forskning, med både Eriksholm Research Centre, Interacoustics Research Unit og Oticon involveret, blev ACT™-testen udviklet. Prof. Jürgens forklarede, at ACT-testen måler evnen til at detektere spektraltemporale modulationer i støj, som efterligner de modulationer, der findes i et talesignal. Det signal, der bruges i ACT-testen, minder om en sirenelyd. ACT-testen er ikke-sprogspecifik og kan måles med en hurtig procedure inspireret af rentoneaudiometri (Zaar/Simonsen et al., 2023). Under ACT-testen præsenterer audiologen en intermitterende “sirenelyd”, og klienten instrueres i at trykke på en knap, når han/hun hører denne specielle lyd. Testresultaterne gives i dB nCL (normaliseret kontrastniveau). Den gennemsnitlige test tager mindre end to minutter

Efter at have forklaret detaljerne om ACT-testen, fokuserede Prof. Jürgens i sit foredrag på at præsentere en stor klinisk undersøgelse, hvor han var hovedforsker i samarbejde med forskere fra Japan. Målet med undersøgelsen var at vurdere den nye ACT-test i en klinisk kontekst og forstå, hvordan den relaterer til klienters vanskeligheder med at høre i støj og deres behov i forhold til høreapparaternes lydprocessering. En undersøgelse på to steder blev gennemført, hvor 108 patienter (N=81 fra Tyskland; N=27 fra Japan; 32-80 år gamle) blev bilateralt tilpasset med Oticon More og brugte høreapparaterne i en periode på seks måneder, hvor forskellige “niveauer af støtte” blev testet (Zaar et al., 2024b). Et støtteniveau defineres som den mængde støtte, som høreapparatet vil give i støj – afhængigt af indstillingerne af MoreSound Intelligence™ (MSI). Patienternes præference for de forskellige støtteniveauer blev indsamlet. ACT-testen og en pålidelig tale-i-støj-test blev også udført før og efter feltundersøgelsen. Undersøgelsen afslørede, at ACT-værdien var stærkt korreleret med den understøttede tale-i-støj-evne, i overensstemmelse med tidligere fund (Zaar et al., 2024a). Resultaterne viste også en stor variation i forhold til den fordel, som MSI-niveauerne kunne tilbyde klienterne. Interessant nok kunne noget af denne variation forklares med hvor lukket tip/øreprop, der blev målt via real-ear-målinger (REM). Med andre ord, jo mere lukket øreprop/tip (REOIG: real-ear occluded insertion gain), jo større fordel kunne støjreduktionen give ved tale i støj. Derfor kan måling af REOIG give stor værdi for forståelsen af individuelle fordele ved støjreduktion. Samlet set viste undersøgelsens resultater, at inkluderingen af både REOIG og ACT-værdien til at forklare effekten af støjreduktion kunne forklare 39 % af variationen i dataene. Disse resultater indikerer, at ACT-værdien er en indikator for, hvor højt MSI-niveauet skal være for at støtte personen bedst muligt (Santurette og Laugesen, 2023). Prof. Jürgens afsluttede sit foredrag med at sige, at ACT-værdien er “en forudsigelse af, hvordan personen vil klare sig med veltilpassede høreapparater”.

Vigtige budskaber fra foredraget

  • ACT-testen er en hurtig audiologisk test af evnen til at høre i støj, som udføres ved hjælp af en lignende procedure som anvendt i rentoneaudiometri. ACT-værdien giver information om klientens høretab ud over audiogrammet.
  •  
  • ACT er korreleret med, og forudsiger dermed, evnen til at høre i støj hos høreapparatbrugere, målt gennem en realistisk taletest med flere talere.
  •  
  • Forbedringen af evnen til at kunne høre tale i støj, som klienten opnår fra støjreduktion, er primært forbundet med, hvor lukket tip/øreprop, der bruges (REOIG) og ACT.


Lær mere om fordelene ved at bruge ACT i praksis

ACT giver dig mulighed for at imødekomme den største udfordring hos personer med høretab – at høre tale i støj. ACT giver dig hurtigt ikke-sprogspecifik indsigt i høreapparatbrugernes evne til at høre i støj og anbefaler øjeblikkeligt det niveau af støtte, der er brug for i udfordrende lyttesituationer. Invester i gennemsnit to minutter for at forbedre din tilpasningsproces og optimere høreoplevelsen for dine klienter og hjælp dem med at få mest muligt ud af deres høreapparater. Med ACT integreres dine testresultater problemfrit i Oticon Genie 2, for en hurtig og individualiseret tilpasning af høreapparater.

Læs mere om ACT

Læs vores whitepaper om den omfattende forskning bag ACT

Læs om tilpasning og rådgivning med ACT


References

Santurette, S., & Laugesen, S. (2023). Audible Contrast Threshold (ACT™) - A language-independent diagnostic test to quantify real-life speech-in-noise ability and personalise help-in-noise settings in hearing aids. Oticon Whitepaper.

Zaar, J., Simonsen, L. B., & Laugesen, S. (2024a). A spectro-temporal modulation test for predicting speech reception in hearing-impaired listeners with hearing aids. Hearing Research 443: 443:108949. doi: 10.1016/j.heares.2024.108949.

Zaar, J., Simonsen, L. B., Sanchez-Lopez, R., & Laugesen, S. (2024b). The Audible Contrast Threshold (ACT™) test: a clinical spectro-temporal modulation detection test. Hearing Research 453: 109103. doi: 10.1016/j.heares.2024.109103.

Zaar, J., Ihly, P., Nishiyama, T., Laugesen, S., Santurette, S., Tanaka, C., ... & Jürgens, T. (2023, October 16). Predicting speech-in-noise reception in hearing-impaired listeners with hearing aids using the Audible Contrast Threshold (ACT™) test. https://doi.org/10.31234/osf.io/m9khu