Teenager til voksen (+12 år)

I overgangen fra barn til voksen tilbringer teenageren mere og mere tid væk fra hjemmet i skiftende omgivelser: Skolen, sportshaller, caféer, hos deres venner osv. De har brug for at være forbundet til deres venner og resten af verden. Alle disse miljøer og situationer kræver optimal høresupport.

“Hvem er jeg?”, humørsvingninger og tætte venskaber

Når barndommen er ved vejs ende, og forvandlingen ind i voksenalderen begynder, vil du opleve en ændring i dit barns personlighed og adfærd. Han/hun vil bruge mere og mere tid uden for hjemmet, og de nærmeste venner har højeste prioritet.

I disse år vokser barnets hjerne stadig, og det centrale auditive system er endnu ikke fuldt udviklet. De kan ofte vise tegn på, at de er overvældede og forvirrede. Deres evne til at definere deres egen rolle afhænger af, hvor godt den forrige udviklingsfase blev afrundet. Teenageren vil begynde at stille spørgsmålstegn ved dine regler og værdier samt fællesskabets. Han/hun vil dele mindre med dig for at opnå mere privatliv og frihed. Dette kan gøre dig bekymret, da du indser, at du ikke længere kan beskytte dit barn i samme grad som før.

Udfordringer og hjælp

Målet med denne fase er, at din søn eller datter bliver en kompetent sprogbruger, som kan planlægge, kommunikere og udnytte sine sociale kompetencer.

Høreapparater

I denne periode er det vigtigt for teenageren og den unge voksne at minimere misforståelser og mislykkede forbindelser gennem veludviklet logik og pragmatiske færdigheder. For at sikre dette er det vigtigt gå med høreapparater på alle tidspunkter. Udfordringen er, at du vil være mindre og mindre klar over, hvad dit barn foretager sig. I denne individualiseringsperiode bliver bekymringer om, hvordan den unge føler, at han/hun ser ud, mere og mere dominerende. Teenageren vil se smart ud og kopiere sine venner. Der er risiko for, at den unge afviser eller minimerer brugen af høreapparaterne, og diskrete høreapparater er derfor vigtigt.

Teenageren vil også have brug for, og ønske at deltage i, forskellige aktiviteter og arrangementer, hvor der er baggrundsstøj – fx på caféer, til koncerter og fester. I disse omgivelser kan høreapparater hjælpe ham/hende med at fokusere og skelne tale fra støj. Høreapparater til børn med BrainHearing-teknologiTM er en fantastisk støtte til unge teenagere, og der findes også avancerede løsninger til voksne med både moderat og kraftigt høretab.

Forbindelse til verden via digitale gadgets

FM-systemer
Når din søn eller datter begynder på en videregående uddannelse, vil han eller hun ofte modtage undervisning i store auditorier og ikke i klasseværelser. Et FM-system, der er direkte tilsluttet den unges høreapparater, er vigtig for, at den studerende kan høre og forstå underviseren, lige meget hvor i rummet han eller hun befinder sig.

Læs mere om FM-systemer

ConnectLine
Digitale gadgets og hurtig og nemt forbindelse til resten af verden er vigtigt for din teenager. Han eller hun får ikke længere kun sin inspiration og information fra dig, men alle steder fra! Støt den unges behov for privatliv, og giv ham/hun tid til at slappe af på værelset med musik, spil og tv. ConnectLine-systemet kan hjælpe med at oprette forbindelse til al mulig underholdning. ConnectLine kan også gøre kommunikationen med vennerne via Skype/FaceTime eller mobiltelefoni nemmere.

Læs mere om ConnectLine

På vej ud af reden

Er dit barn klar til at tage kontrol over sit eget liv – og sit høretab?

Guide
Det er snart tid til at give slip. Det er vigtigt at respektere den unge voksnes ret til at foretage valg om sit eget liv. Din rolle er anderledes nu: I stedet for at være “en autoritet” med det fulde ansvar bør du se dig selv som “en mentor”, som den unge kan spørge til råds. Det er din opgave at guide den unge til at finde rette oplysninger og ressourcer for voksne med høretab.

Styrk
Inden du sender den unge godt på vej, er det en god idé at sørge for, at han/hun er i stand til at tage hånd om sit høretab og sit udstyr samt huske at træffe egne aftaler med hørespecialisten.

 • Support

  Fejlsøgning, udskiftning af batterier, rengøring af høreapparaterne, brug af tilbehør til tv, biograf mv.

 • Derfor er børns hørelse vigtig

  Dit barn bruger hørelsen til at lære at tale, læse og skrive og ikke mindst til at udvikle sociale kompetencer.

 • Barnets omgivelser og sociale liv

  Hørelsen er vigtig for at udvikle sociale kompetencer og være i stand til at kommunikere i forskellige omgivelser.

 • Oticons høreapparater

  Se vores høreapparater til voksne med mildt til moderat og kraftigt høretab.