At leve med høreapparater

En blog om, hvordan du engagerer dig i livet og de mennesker, du holder af

Derfor er det vigtigt, at dine høreapparater har fokus på hjernen

Læsetid: 4 min.
20-08-20

Der er sket en teknologisk revolution inden for høreapparater. Hos Oticon tænker vi på hjernen først. Se, hvorfor dette fundamentale skift har så stor indflydelse på høreapparater og på din hjerne.

 

Hvordan kunne du tænke dig, at din hørelse skulle være?

Det er et spørgsmål, vi sjældent stiller os selv, men som vi måske burde. Hørelsen er trods alt en af vores vigtigste sanser, der forbinder os til verden.

Hos Oticon er det vores opfattelse, at hørelsen skal være så naturlig som mulig og fri for restriktioner. Den skal fungere på en måde, som den var tiltænkt fra naturens side – selv hvis man har et høretab og har brug for høreapparater. Faktisk især hvis man har brug for høreapparater.

why-your-brain-is-important

Derfor spiller hjernen en vigtig rolle for din hørelse

Vi tror samtidig på, at hjernen er nøglen til en bedre hørelse. At høre er, trods alt, at tænke! Vores ører opfanger lyd, men det er inde i hjernen, at lyden bliver forstået. Hjernen er rent faktisk verdens bedste lydprocessor!

Det giver derfor mening, at din hjerne har adgang til alle lydene omkring dig. For at få en idé om, hvor vigtigt det er, så prøv at overveje følgende eksempel.

 

**********

Forestil dig, at du er ude at gå


Du befinder dig i en park med din bedste ven, og I snakker om dagens begivenheder. Mod højre får du lige pludselig øje på en anden ven, og du vender dig om for at hilse, men din opmærksomhed flyttes over på lyden af hastige skridt, der nærmer sig bag dig. Din hjerne fortæller dig, at en løber skal til at passere, så du venter med at gå over til din ven, indtil løberen er nået forbi dig.

Forestil dig nu, at du ikke kan høre lyden af løberens skridt, og derfor ikke kan flytte opmærksomheden derhen. I ville være stødt sammen og begge to blevet forskrækkede.

**********

 

Hjernen fungerer tydeligvis bedst, når den har adgang til alle lydene omkring dig – ligesom det er bestemt fra naturens side.

Det betyder, at gode høreapparater ikke kan nøjes med at skrue op for lydstyrken. De skal give din hjerne mere adgang til alle betydningsfulde lyde omkring dig og på en naturlig måde hjælpe den med at forstå lydene, du hører.

Fordi vores høreapparater giver adgang til alle lyde omkring dig, kræver det mindre anstrengelsei for at forstå lydene, hvilket efterlader flere mentale ressourcer til andre ting, fx at tænke og huske.

Denne hjerne-centrerede tilgang til at udvikle høreapparater kalder vi: BrainHearing™. Siden 2010 har det været grundlæggende for alt, hvad vi laver hos Oticon. Det er komplet revolutionerende i forhold til, hvordan branchen traditionelt set udvikler høreapparater.

 

Den gamle måde at fremstille høreapparater på

Høreapparater plejede at blive udviklet til "øret først".

Det betyder, at de forsøgte at hjælpe dig ved at kompensere for høretabet i ørerne (ved at skrue op for lydstyrken) i stedet for at forbedre lyden, så det blev nemmere for hjernen.

Men lydene kunne blive for overvældende – særligt i støjende og travle omgivelser som cafeer og restauranter, og derfor reducerede de noget af lyden. Typisk fjernede de alle lydende omkring dig med undtagelse af en smal 'stråle' af lyd foran dig – som et slags tunnelsyn for din hørelse.

Men at fjerne alle lyde omkring dig kan begrænse mængden af stimuli, som hjernen får. Og uden al denne information om lyde omkring dig, kan din hjerne ikke arbejde normalt. Din opmærksomhed bliver begrænset eller ‘får skyklapper på’ – så du ikke kan høre ting som fodskridt bag dig.

Derudover, når lydene mangler, forsøger din hjerne at udfylde hullerne ved at gætte sig frem. Det er trættende, og det giver hjernen mindre ledig kapacitet til andre ting, fx at huske, og det bliver sværere at socialisere sigii – og socialisering er essentielt for din hjernes helbred!

 

Løsningen er hjernevenlige høreapparater

De gode nyheder er, at vi nu ved bedre, og at Oticon fremstiller hjernevenlige høreapparater.

Vi ved nu, at din hjerne har brug for adgang til alle betydningsfulde lyde – ikke kun tale – for at arbejde normalt.iii

Når din hjerne har al den information, den behøver, så kan den selv orientere sig og fokusere på, hvad du vælger at lytte til.

Dette er måden som hjernen naturligt får lyde til at give mening på, og det er, hvad vores hjernevenlige høreapparater er designet til at hjælpe din hjerne med.

Resultaterne er forbløffende. Hjernevenlige høreapparater kan reducere presset på din hjerne (den kognitive belastning) og efterlade dig mindre træt.iv

De kan også give dig et mere naturligt, behageligt og balanceret lydbillede, i stedet for kun at forstærke lydkilderne, fx personen, der taler foran dig.

Hvad ville du synes om sådan en hørelse?

Se vores hjernevenlige høreapparater her

-----------------------------------------

i Juul Jensen J. (2019) Oticon OpnS Clinical Evidence. Oticon Whitepaper.

ii Pichora-Fuller, M. K., Kramer, S. E., Eckert, M. A., Edwards, B., Hornsby, B. W., Humes, L. E., ... & Naylor, G. (2016). Hearing impairment and cognitive energy: The framework for understanding effortful listening (FUEL). Ear and Hearing, 37, 5S-27S

iii 1. O’Sullivan J, Herrero J, Smith E, et al. Hierarchical Encoding of Attended Auditory Objects in Multi-talker Speech Perception. Neuron. 2019;104(6):1195-1209.e3. doi:10.1016/j.neuron.2019.09.007

2. Puvvada KC, Simon JZ. Cortical Representations of Speech in a Multitalker Auditory Scene. J Neurosci. 2017;37(38):9189-9196. doi:10.1523/JNEUROSCI.0938-17.2017

iv Juul Jensen J. (2019). Oticon OpnS Clinical Evidence. Oticon Whitepaper