At leve med høreapparater

En blog om, hvordan du engagerer dig i livet og de mennesker, du holder af

Fordele og ulemper ved “usynlige” høreapparater

Læsetid: 4 min.
01-08-22

Du har fået konstateret et høretab, og din hørespecialist anbefaler, at du begynder at bruge høreapparater. Takket være dagens teknologi har du flere modeller at vælge imellem – nogle af dem er næsten usynlige. Men hvilke høreapparater er de rigtige for dig?

I-øret-apparater er en af mulighederne, når du skal vælge diskrete høreapparater, der passer til dine ører.

Du kan vælge mellem flere forskellige modeller afhængigt af graden af dit høretab og dine personlige præferencer. De to mindste og mest diskrete modeller er:

  • CIC (completely-in-canal): høreapparaterne sidder helt inde i øregangen.

  • IIC (invisible-in-canal): høreapparaterne sidder endnu dybere i øregangen og kan være sorte, så de går i et med skyggen i øret.

Det kan være fristende at vælge de mest diskrete modeller for æstetikkens skyld. Disse modeller passer til mange, men matcher de dine behov?

Herunder er nogle af fordelene og ulemperne ved disse høreapparater.

Fordele ved “usynlige” høreapparater

  • De er meget diskrete og et godt valg, hvis du fortrækker at nyde godt af en god hørelse uden synlige høreapparater. De er lette og komfortable for de fleste brugere, da de er formet efter aftryk af dine ører.

  • Funktionsmæssigt letter placeringen i øregangen brugen af fx briller, hat, telefon, ørepropper og høretelefoner. Derudover er de beskyttet af det ydre øre, hvilket gør dem mindre følsomme over for vindstøj.

  • I-øret-apparater er velegnede til alt fra et mildt høretab til et kraftigt høretab. Det omfatter størstedelen af de personer, som har et høretab.

  • De er udviklet til at passe til din livsstil, uanset om din hobby er at dyrke sport, shoppe eller noget helt andet.

Ulemper ved i-øret-apparater

  • De kræver muligvis lidt mere vedligeholdelse, da fugt og ørevoks lettere kan trænge ind i høreapparaterne. Håndtering af små batterier kan også være en udfordring for dem, som har problemer med synet og/eller fingerfærdighed.

  • Hvis du har et mildt høretab, kan du opleve, at du hører din egen stemme mere, end du er vant til, fordi du placerer en genstand i øret mange timer om dagen. Dette kan tage tid at vænne sig til.

  • Mindre høreapparater kan af og til medfølge kompromiser med hensyn til funktionalitet og audiologisk ydeevne. Da IIC- og CIC-apparater er så små, er der ikke altid tilstrækkelig plads til to mikrofoner. Høreapparater med to mikrofoner er nødvendigt for at hjælpe dig med at høre bedst muligt i situationer med mange lydkilder og baggrundsstøj.

  • Bluetooth®-forbindelse er ikke muligt i de fleste IIC- og CIC-apparater, da der ikke er plads til denne teknologi i enhederne grundet størrelsen på høreapparaterne. Derfor vil du heller ikke kunne bruge appen Oticon ON, der fungerer som fjernbetjening og giver brugsstatistik og et høretræningsværktøj kaldet ”HearingFitness”.

At vælge de rigtige høreapparater til dine behov

I-øret-apparater er ikke nødvendigvis det rigtige valg for alle. Tøv ikke med at spørge din hørespecialist til råds. Tal med ham/hende om din livsstil og de omgivelser, du færdes i til daglig. Dette giver hørespecialisten mulighed for at afgøre, hvilke høreapparater der er bedst egnet til dit høretab.

Det hele starter med en høreprøve. Det er hurtigt og nemt at bestille tid hos en hørespecialist.

Find din nærmeste høreklinik her