At leve med høreapparater

En blog om, hvordan du engagerer dig i livet og de mennesker, du holder af

Sådan nyder du julens magiske lyde

Læsetid: 5 min.
26-09-22

Juletiden er en magisk tid på året. Du bør ikke lade et høretab lægge en dæmper på dit julehumør. Læs vores bedste råd til, hvordan du kan nyde de magiske lyde i juletiden.

Juletiden er som regel en magisk tid på året, fyldt med hjertevarmende lyde, såsom børn, der griner med forventningens glæde, festlige komsammener, musik og julesang, gaver, der åbnes, og samtaler med dem, du har kær.

Hvis man har et høretab – især ubehandlet – kan juletiden virke overvældende fremfor fyldt med glæde. De situationer, der normalt bringer glæde, giver i stedet anledning til frustrationer, fordi man ikke er i stand til at høre, hvad der bliver sagt, eller hvad der sker omkring en. Dette kan medføre, at man trækker sig fra sociale aktiviteter, hvilket kan lede til ensomhed og isolation i stedet for aktiv deltagelse i julehyggen.

For at hjælpe dig med at få mest muligt ud af juletiden, til trods for et høretab, er der her en række brugbare råd. Du kan også finde råd til, hvordan man hjælper sine nære med høretab, så de kan nyde denne særlige tid på året.

Syv råd til at kunne nyde juletiden med et høretab:


1. Vær åben

Dine venner og familie ved muligvis ikke alle sammen, at du har et høretab. Prøv at dele det med dem. Deres forståelse kan være nøglen til at hjælpe dig med at føle dig komfortabel i sociale sammenhænge. Dette kan også være at lade en potentiel vært vide, hvad dine udfordringer er, forud for et arrangement, så du har de bedste forudsætninger for at følge med i en samtale.


2. Skru ned

Når man har et høretab, kan baggrundsstøj gøre det ekstremt svært at følge med i en samtale. Især hvis der foregår flere samtaler på tværs af bordet. Bed om, at høj musik bliver skruet ned, og at tv’et slukkes under middagen. Hvis du er vært, kan du med fordel sørge for at have en dug på bordet for at dæmpe støj fra tallerkener, glas og bestik.


3. Find den bedste plads i lokalet

Sørg for, at du sidder langt væk fra støj, fx køkkenet, musikkilder eller en dør, som konstant benyttes. Det kan gøre det lettere at følge med i en samtale, hvis du sidder tæt på dem, som du gerne vil tale mest med, og det gør det også lettere at følge med i én samtale ad gangen. Dette hjælper også med at filtrere baggrundsstøjen fra. Hvis nogen holder tale, kan det være en god idé at rykke tættere på taleren.


4. Brug din gode side

Hvis du har en god side, når det kommer til din hørelse, kan du prøve at placere dig selv med så mange mennesker som muligt på den side af dig.


5. Tro på, hvad du ser

Hvis du har svært ved at følge med i en samtale, kan du have fordel af at mundaflæse og afkode visuelle indtryk, såsom ansigtsudtryk. Derfor bør du undgå alt, der kommer i vejen for dit udsyn – eksempelvis blomsterdekorationer eller lys på bordet. God belysning er også vigtigt for, at du kan følge med og se andres ansigter og orientere dig om, hvor lydene kommer fra.


6. Tjek dine høreapparater

Hvis du allerede anvender høreapparater, bør du sikre dig, at de er i god stand, og at batterierne er fuldt opladte forud for større arrangementer. Hvis de ikke er, er det en god idé at besøge din hørespecialist.


7. Hjælp andre med at hjælpe dig

Det kan være fristende at grine eller nikke, selv når du måske misser en joke eller en del af en samtale. Men at være åben og ærlig omkring dine udfordringer kan hjælpe din familie og venner med at forstå dit høretab.

Hvis nogen, du har kær, har et høretab, er der også meget, du kan gøre for at gøre juletiden lettere.

Fem ting, du kan gøre, for at hjælpe familie og venner med at føle sig inkluderede


1. Skab en komfort-zone

Sørg for, at der er et separat, stille rum, hvor din gæst eller familiemedlem med høretab kan tage en pause uden at føle sig isoleret. Sørg fx for spil, familiealbum, rolige siddepladser og god belysning, så din gæst kan sidde med en mindre gruppe en del af aftenen.


2. Sørg for et godt udsyn

Prøv at sikre, at din gæst med høretab har et godt udsyn til alle ved bordet, og at der ikke er noget der er i vejen – såsom høje dekorationer, eller lavthængende pynt.


3. Giv dem en god plads

Sørg for, at din gæst med høretab sidder langt væk fra støj og tæt på dem, de sandsynligvis vil tale mest med. Hvis nogen skal holde en tale, kan vedkommende med fordel stille sig tæt på din gæst med høretab.


4. Sørg for, at din gæst har en allieret ved bordet

Spørg en ven eller et familiemedlem, om de kan sidde tæt på personen med høretab. De kan løbende holde øje med, og spørge ind til, om personen er i stand til at følge med i samtalen og om nødvendigt være klar til at gentage.


5. Gør dem opmærksom på det

Personer med et ubehandlet høretab er måske ikke klar over, at deres hørelse er genstand for frustration – eller de vælger måske at ignorere det.

Hvis du har mistanke om, at en, du har kær, døjer med et ubehandlet høretab, kan det være en god idé at tale med dem om alle fordelene ved bedre hørelse. Find emner, der kan hjælpe dig med at styre samtalen her!

 

Selvom juletiden er kort, er disse råd relevante hele året rundt.