At leve med høreapparater

En blog om, hvordan du engagerer dig i livet og de mennesker, du holder af

Mine høreapparater er blevet våde. Hvad skal jeg gøre?

Læsetid: 3 min
07-07-22

Gå ikke i panik, men forsøg at tag det roligt

Mange oplever at deres høreapparater bliver våde – særligt lige efter de har fået dem.

Måske er du ved et uheld gået i bad med dine høreapparater på. Eller måske er du hoppet i svimmingpoolen.

Dejligt! Du gør bare, hvad der er helt normalt. Dette viser, at dine høreapparater nu er en naturlig del af dig, og du glemmer, at du har dem på.

Den gode nyhed er: dine høreapparater bør være ok.

Høreapparater er designet til at modstå alle slags hverdagssituationer, heriblandt at blive fanget i regnen og blive kortvarigt gennemblødt. Du skal dog tage dem af, hvis du skal ud at svømme, men det er ikke nødvendigt ved aktiviteter såsom sejlads, eller når det regner.

Når vi hos Oticon tester vores høreapparater, skal de klare meget mere end det.

Hvor meget vand kan høreapparater overleve?

Under vores kvalitetstest af nye høreapparater placerer vi dem under 1,5 meter vand i 30 minutter, hvilket de skal kunne modstå for at opfylde den såkaldte IP68-klassificering for elektroniske apparater. Dette betyder, at høreapparaterne er vand- og støvafvisende. Det er samme klassificering, som moderne smartphones har.

Det betyder, at vores høreapparater er vandafvisende og i stand til at tåle en kort tur i vand.

Det betyder dog ikke, at de er vandtætte og enhver form for langvarig udsættelse for vand – som en tur i vaskemaskinen – kan være enden for dem.

Hvis dette sker med dine høreapparater, anbefaler vi at tørre dem. Så kan de måske være heldige at overleve.

Sådan tørrer du dine høreapparater

Vi anbefaler følgende, hvis dine høreapparater bliver svedige eller våde, særligt under de fugtige forhold om sommeren.

Step 1 – Tag batterierne ud, hvis det er muligt

Hvis du har engangsbatterier, skal du tage dem ud og kassere dem i henhold til de lokale regler. Lad derefter batteriskufferne stå åbne.

Hvis du har genopladelige høreapparater kan du ikke tage batterierne ud. Du skal istedet slukke for dine høreapparater.

Step 2 – Lad dem tørre

Der er flere måder at gøre det på:

  • Anbring dine høreapparater på en tør, blød klud i et lunt og godt ventileret område.
  •  

  • Hvis du har en Oticon SmartCharger til dine genopladelige høreapparater, kan du anbringe dine høreapparater heri. Opladningen vil få temperaturen under opladerens låg til at stige, og varmen tørrer høreapparterne, mens de oplader.


Læg aldrig dine høreapparater i en mikrobølgeovn eller ovn, da for meget varme hurtigt kan beskadige dem, så de ikke kan repareres. Dette kan også ske, hvis du bruger en hårtørrer til at tørre dem med.

Hvis dine høreapparater ikke virker, skal du kontakte din hørespecialist for at få hjælp.

Anvend en tørreboks til høreapparaterne

En tørreboks er et dedikeret produkt til tørring af høreapparater.

Elektriske tørrebokse til høreapparater er specialfremstillede apparater og består af en plastikboks, hvori du lægger dine høreapparater. Der anvendes forskellige teknologier til at tørre høreapparater, herunder varm luft, tørremidler og UV-lys.

Ikke-elektriske tørrebokse til høreapparater er en anden måde at tørre høreapparater på og typisk også billigere. Anvend en lufttæt beholder fx en æske eller bøtte med et tørremiddel i, som fx silica gel, og læg dine høreapparater i den lufttætte beholder. Det affugtende stof (tørremiddel) trækker fugten ud af dine høreapparater.

Bemærk venligst, at høreapparater er vand- og støvafvisende, så de bør ikke kræve en tørreboks. Vores genopladelige batterier er nanocoated, hvilket gør dem modstandsdygtige over for fugtindtrængning. Hvis du bor i et område med høj luftfugtighed, kan en affugter anbefales.

Til genopladelige batterier anbefales det ikke at bruge en tørreboks, hvis temperaturen overstiger +40 oC, da Litium-ion-batterier er varmefølsomme.

Kontakt din nærmeste hørespecialist for mere information.