At leve med høreapparater

En blog om, hvordan du engagerer dig i livet og de mennesker, du holder af

Spis dig til en sund hørelse

Læsetid: 1,5 min.
12-12-22

Det er vigtigt at beskytte dine ører mod høje lyde og infektioner. Det ved du måske. Vidste du også, at særlige fødevarer kan være med til at forebygge aldersrelateret høretab eller forværring af et høretabi? Læs, hvilke fødevarer du kan komme i indkøbskurven for at støtte en sund hørelse.

 

Omega-3 fedtsyrer og D-vitamin

De høje niveauer af Omega-3 fedtsyrer og D-vitaminer i fx laks, tun, ørred og sardiner kan have en positiv indvirkning på din hørelse. Omega 3-fedtsyrer understøtter det kardiovaskulære system og reducerer inflammation, som kan skade det sensitive væv, som findes i øretii

 

Antioxidanter og folsyre

Det kan reducere risikoen for høretab med op til 20 %, hvis du ofte spiser antioxidanter og især folsyre.iii Fødevarer såsom spinat, asparges, bønner, æg, lever og nødder indeholder folsyre. Antioxidanter reducerer antallet af frie radikaler i kroppen, som kan skade nervesystemet og det indre øre.

Dette kan være, fordi kroppen anvender folsyre til at bekæmpe metabolisk homocysteine, som er en inflammatorisk forbindelse, der reducerer blodgennemstrømningen i kroppen. En god blodgennemstrømning er vigtig for at holde hårcellerne i det indre øre sunde og velfungerende.

 

Vitamin C, E, og glutathion

E-vitamin beskytter blodkarrene og nerverne omkring ørerne, mens C-vitamin styrker immunforsvaret og hjælper med at undgå infektioner i øret. C-vitamin holder, på samme måde som antioxidanter, frie radikaler nede og styrker immunforsvaret. Disse vitaminer kan findes i frugter såsom appelsiner og i grøntsager som eksempelvis peberfrugt.

 

Spis sundt, og reducer risikoen for høretab

De fleste af disse kosttilskud er let tilgængelige og fuldstændig sikre at spise for de fleste.

For at lære mere om hørelse og høreapparater, kan du besøge din nærmeste hørespecialist her.

 

Læs, hvordan du holder hjernen i form.


-----------------------------------

i Rodrigo, L., Campos-Asensio, C., Rodríguez, M., Crespo, I., & Olmedillas, H. (2021). Role of nutrition in the development and prevention of age-related hearing loss: A scoping review, 2021, Science Direct

ii Calder, P., Omega-3 Fatty Acids and Inflammatory Processes, 2010, National Library of medicine

iii Curhan, S. et al, Fish and fatty acid consumption and the risk of hearing loss in women, 2014, National Library of Medicine