At leve med høreapparater

En blog om, hvordan du engagerer dig i livet og de mennesker, du holder af

Kan influenza være skyld i høretab?

Læsetid: 2,5 min.
13-12-22

Påvirker influenza din hørelse?

Vintermånederne bringer mange gode ting – juletid, hyggelige stunder med venner og familie og måske endda sne. Dog kommer der ofte en uvelkommen gæst i de kolde måneder: influenza.

Meget få ville modsætte sig, at det er irriterende at ligge syg med influenza. Du bliver måske ramt af hoste, løbende næse, får feber, eller måske mister du endda din lugte- og smagssans. Men kan du også miste hørelsen af det?

Svaret er ja – influenza kan godt påvirke din hørelse. Folk, der har influenza, kan opleve at få forbigående eller permanent høretab.

Forbigående høretab

Grunden til, at høretab kan være forbigående, er baseret på, hvad der sker inde i øret, og det kan være svært at sige, om den virus, du har fået, har forårsaget permanent skade på din hørelse

Når du har influenza, kan væske ophobe sig i mellemøret og på den måde blokere lyde fra at nå din trommehinde. Mellem dit øre og næsehulen har du et rør, der hedder “det eustakiske rør”, som er det, der bliver blokeret. Denne type høretab kaldes konduktivt høretab. Det er den samme type af høretab, som du kan opleve, når du er ude og flyve. Dette skyldes, at det eustakiske rør også regulerer trykket i mellemøret. Dette medfører typisk en forringelse af høreevenen med omkring 24 decibel, hvilket er omtrent det samme lydniveau, som du ville opleve med øreropperi. Den gode nyhed er, at denne type høretab går væk igen, når væskeophobningen forsvinder.

Hører du ikke, hvad du skal? Prøv vores gratis online høretest.

Permanent høretab

Hvis influenzaen leder til en infektion i øret, vil du meget sandsynligt opleve problemer med at høre. Selvom en infektion i øret er ubehagelig, kan den i de fleste tilfælde kureres. Kontakt altid din læge, hvis du mistænker, at du har en infektion i øret.

De fleste infektioner i øret forårsager ikke komplikationer på lang sigt, men hvis infektionen kommer igen og igen, kan det lede til komplikationer som eksempelvis mildt høretabii.

Folk med kroniske øreproblemer bør kontakte en øre-, næse- halslæge.

For mere information om håndtering og behandling af influenza og/eller høretab bør du kontakte din læge eller en hørespecialist.
iBoston Medical, Ear Infection and hearing loss Ear Infection and Hearing Loss | Boston Medical Center (bmc.org)

iiMayo Clinic, Ear Infection (middle ear) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ear-infections/symptoms-causes/syc-20351616