At leve med høreapparater

En blog om, hvordan du engagerer dig i livet og de mennesker, du holder af

Sådan får du en god start på livet med høreapparater

Læsetid: 4 min.
15-01-20

Mange høreapparatbrugere beretter om en overordnet forbedring af livskvaliteten. God hørelse kan aktivere meget af det, der gør livet fantastisk – mange brugere oplever mere nærvær interaktioner med dem, de holder af, og finder samtidig mere glæde i at deltage i sociale begivenheder.

Du har måske følt, at støj og folkemængder kan virke overvældende. Men med høreapparater kan du se frem til at deltage i meningsfyldte samtaler med venner og familie uden at anstrenge dig i samme grad, uanset omgivelserne. Ville det ikke være rart at kunne glæde sig til et socialt arrangement i stedet for at bekymre sig om, hvorvidt man kan følge med i en samtale?

’Lyder verden virkelig sådan her?’ er der mange, der tænker. 

Ikke alle forandringer er lige nemme. Det kan tage lidt tid at vænne sig til at gå med høreapparater, og du kan føle en sansemæssig overbelastning. ’Lyder verden virkelig sådan her?’ er der mange, der tænker.  Det gør den – og snart vil du vænne dig til og forhåbentlig værdsætte alle de lyde, som verden har at byde på.


Vi har samlet tre tips, der kan hjælpe dig med at få en blid start på livet med høreapparater.

Det er vigtigt, at du bruger dine høreapparater det meste af dagen. De helt store fordele ved høreapparater opnås gennem regelmæssig brug, selv hvis de føles en smule ubehagelige i starten. Når du er kommet ind i en rutine, kan du måske glemme alt om, at du har dem på; og hvis det er tilfældet, kan du med fordel lægge en lille note på dit sengebord eller sætte en påmindelse på din telefon.

Gå med dem på derhjemme eller i hverdagssituationer. Bemærk, at der kan være lyde i dit hjem, som du måske ikke har hørt i et stykke tid – en dryppende vandhane, knirkende trappetrin eller klirrende bestik. Disse lyde kan overraske dig i starten, men de bliver hurtigt en naturlig del af livet.

Du kan også tænde for dit yndlingsprogram i tv’et eller tage ud og handle – generelt set kan du leve dit liv, som du plejer.

At tale med andre mennesker, både ansigt-til-ansigt eller over telefonen, er en givende oplevelse for mange nye høreapparatbrugere. Lige pludselig lyder talen klar og fokuseret, og du er i stand til at følge med og deltage i samtaler på et helt andet niveau, end du måske har været vant til.

Hvis du har et kraftigt høretab, har du måske helt undgået at tale i telefon i et længere stykke tid. Samtaler ansigt-til-ansigt har måske været nemmere, da du har kunnet aflæse en anden persons mimik og kropssprog. At tale i telefon er en mere vanskelig opgave, men igen kan sådan en anstrengelse være vigtig for at værne om ens sociale relationer – og med høreapparater bliver det meget lettere for dig.

At føre logbog det første stykke tid med høreapparater kan hjælpe dig med at samle din tanker og alle de nye indtryk. Det kan samtidig være et godt redskab at medbringe, når du besøger din hørespecialist igen.

Skriv alle de nye lyde, du oplever, ned, og notér, hvordan din reaktion har været på dem. Hvilke ubekendte lyde har du lagt mærke til? Er der nogle særlige lyde eller situationer, som du finder ubehagelige? Hvordan mærker du fysisk, at du går med høreapparater – føles de ubehagelige at have på?

Disse tanker kan hjælpe på din oplevelse med høreapparater fremadrettet. Og hvis der er behov for justeringer, kan din hørespecialist drage nytte af din logbog.

Lige en sidste ting: Hvis du har dine høreapparater på, og det bliver en lille smule for overvældende – så er det helt okay at tage dem af, når du har brug for en pause fra alle lydene. Ved ihærdig brug af høreapparaterne tilpasser hjernen sig lyd betydeligt. I mellemtiden skal du dog ikke føle dig tvunget, hvis du føler ubehag i nogle situationer – hold en pause og tag dem på igen, når du før dig klar.

 

Din hørespecialist vil sandsynligvis indkalde dig til en opfølgende konsultation. Her kan du få finjusteret dine høreapparater på baggrund af dine oplevelser op til da.

Brug denne mulighed for at stille spørgsmål såvel som at dele nogle af de udfordringer, du kan have oplevet. Det kan være en hjælp af medbringe din logbog – og sågar en pårørende – til dine konsultationer; de kan have bemærket noget vigtigt om din hørelse.