Vi skulle have gjort det noget før

Det har generelt været svært for os endeligt at erkende, at uden hjælp kunne det ikke blive ved med at gå. Vores Oticon Opn høreapparater er de første, der kommer på om morgenen og de sidste, vi tager af, inden vi går i seng. 

Vores angst for ekko, hyle lyde og andre rædsler blev straks gjort til skamme. Derfor er det også ærgerligt, at der gik så længe, før vi gjorde noget ved vores dårlige hørelse.

Læs mere nedenfor.DK_Ingrid_Edward_904X495

 

Navn: Ingrid og Edward
Beskæftigelse: Pensionister
Høreløsning: Oticon Opn

 

 

Svær erkendelse og mange fordomme

Det har generelt været svært for os endeligt at erkende, at uden hjælp kunne det ikke blive ved med at gå. For et par år siden fik vi foretaget en høreprøve hos en lokal ørelæge, og konklusionen var, at vi begge var berettigede til offentligt tilskud, og at vi begge ville have gavn af et par høreapparater i hverdagen.

Alligevel blev det ikke til noget dengang, skønt vores søn, der jævnligt så og opleverede vores problemer, rådede os til at få gjort noget ved det. Desværre havde vi også fået et fejlagtigt indtryk af, at med et apparat i øret, ville alle lyde fremover blive mærkelige, metalliske og rungende, og at det kunne være svært at vænne sig til både ekko og hyle lyde. 
Efter to år og en yderligere forværring af vores høretab var både vi selv og vores omgivelser nået dertil, at nu gik den altså ikke længere: Man var simpelthen træt af, at vi ikke reagerede på spørgsmål, ikke deltog i samtaler og ustandseligt bad folk om at gentage det, de lige havde sagt.

En succes fra dag et

Vores angst for ekko, hyle lyde og andre rædsler blev straks gjort til skamme. Det har simpelthen været en kæmpe succes fra dag et, og selv min mand, der burde have gjort noget for 5-10 år siden sad efter et par dage og sukkede: ”Bare jeg dog havde gjort det noget før” og ”Man kan jo slet ikke se apparaterne, når de er på”. Det er store ord fra én, der – i hvert fald i sin egen verden – var overbevist om, at han da hørte fint. 

Nu er han igen med, når vi sidder i et selskab og taler omkring et bord, og han kan følge med både i teater, biograf og på restauranter og er igen blevet meget mere nærværende. 
Vores frygt for begyndende demens viste sig at være ubegrundet. Min mands manglende engagement i selskab med andre skyldtes simpelthen, at han mistede alt for meget, når folk talte i munden på hinanden.

Før sad vi begge trætte og anspændte foran fjernsynet med spændinger i nakke og hals for ikke at miste det, der blev sagt. Det skete med volumenknappen på 24-28 og så vidt muligt med underteksterne slået til. Nu sidder vi afslappede med volumenknappen på max 10-12, og vi har faktisk aldrig undertekster på mere. 

Aktiv brug af app

Vi er ligeledes meget glade for at brugen appen til styring af lyd og kontrol af apparaterne. Nu kan selv jeg – der altid har haft svært ved at høre i en mobiltelefon – uden problemer føre en samtale, da lyden jo går direkte ind i ørerne på mig. Og så får jeg endda hænderne fri til at gøre andre ting, medens jeg taler – ligesom jeg i tilgift undgår ”varme og røde ører” ved lange samtaler. 

 
Referencen repræsenterer den enkelte brugers holdninger og erfaringer og er ikke nødvendigvis gældende for alle.