Forebyg høreskader til sommerens musikarrangementer

22 juni 2023

Festivalsæsonen er skudt i gang, og det er tid til at nyde sommerens live-musik i grønne omgivelser. Høreapparatproducenten Oticon sætter fokus på forebyggelse af høreskader og kommer, i et samarbejde med Høreforeningen, her med tre tips til, hvordan du beskytter hørelsen bedst muligt, så du kan nyde musik i mange år fremover.

 

Smørum, den 22. juni 2023 – De fleste tænker ikke over, at de bør beskytte hørelsen, når de hører live-musik. Når man lytter til høj musik, særligt over længere tid, kan det medføre uoprettelig skade på hørelsen såsom tinnitus, høretab og hypersensitiv hørelse. Det er ofte noget, man først opdager, når det er for sent.

Høreapparatproducenten Oticon har i samarbejde med Høreforeningen samlet de bedste tips til, hvordan du forebygger høreskader til sommerens musikarrangementer, og hvordan du får hjælp, hvis skaden er sket. Indsatsen er en del af projektet/kampagnen Lyd på livet1, som sætter fokus på forebyggelse af høreskader og tinnitus blandt børn og unge.

 

Sådan beskytter du bedst hørelsen, når du hører live-musik:

  • - Brug ørepropper.

  • - Hold afstand til højttalere.

  • - Tag pauser fra lyd.

 

“Hvert år er der mange ører, der tager skade på årets festivaler og generelt ved høj musik,” siger Thomas Behrens, Vice Precident of Audiology i Oticon. ”Når musikken når op på et vist niveau, kan det give permanente skader på høresystemet. Der er sandsynligvis mange, som går til koncerter og festivaler, som har oplevet nedsat hørelse, selv om mange måske ikke er opmærksomme på symptomerne før lang tid efter. Vi har for nyligt fundet ud af, at en tidlig høreskade som følge af eksponering for høj lyd ikke altid kan detekteres i normale høreprøver. Dette ”skjulte høretab” kan derfor gå ubemærket hen, selv af hørespecialister, og når diagnosen så endelig bliver stillet, har man sandsynligvis et mere kompliceret høretab, der kan være meget vanskeligt at behandle.”

Lydniveauet på festivaler er ofte højt, og det bliver endnu højere, når man tager publikums støj i betragtning. Jo højere musikken er, jo kortere tid tager det for en høreskade at opstå. Risikoen for at få en høreskade er meget individuel. Det vil sige, at tidsrummet for, hvor længe en person kan være eksponeret for støj, inden hørelsen tager skade, varierer. Generelt siger man dog, at med lydniveauer så høje, som de ofte er på festivaler, kan man få et høretab på mindre end fem minutter.2 Det kan endda give smerter og permanent skade i ørerne.

“Efter en festival kan man opleve, at det ringer for ørerne, eller at man ikke kan høre så godt. Det er en naturlig reaktion på for høj musik i for lang tid. Hvis du stadig oplever disse symptomer dagen efter koncerten, anbefaler vi, at du kontakter en ørelæge eller en hørespecialist. Et høretab forårsaget af støj er noget, vi kan forebygge, og derfor bør vi gøre noget ved det, da konsekvenserne af et høretab er mange, og det påvirker livskvaliteten væsentligt,” konkluderer Thomas Behrens.

 

1 Projektet ’Lyd på livet’ er støttet af William Demant Fonden, GN Foundation, Den A.P. Møllerske Støttefond, samt Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

2 https://www.cdc.gov/nceh/hearing_loss/what_noises_cause_hearing_loss.html

 

Om Oticon 500 millioner mennesker verden over har et høretab. De fleste personer med høretab er 50+, men 8 % er under 18 år. Oticons vision er at skabe en verden, hvor høretab ikke længere en begrænsning. En verden, hvor høreapparater uden problemer bliver en naturlig del af hverdagen og hjælper mennesker med at forstå teknologiens fulde potentiale og samtidigt undgå de negative helbredsmæssige konsekvenser, som et ubehandlet høretab kan have. Oticon udvikler og producerer høreapparater til både voksne og børn og understøtter enhver form for høretab – fra mildt til meget kraftigt. Vi er stolte af at udvikle nogle af de mest innovative høreapparater på markedet. Vi er er en global virksomhed med hovedkvarter i Danmark. Vi er en del af Demant, der har mere end 18.000 medarbejdere og har en omsætning på mere end 18 milliarder danske kroner. Vi ændrer teknologien. Vi ændrer normerne. Vi ændrer liv. Oticon – livsændrende høreteknologi.

Se mere på www.oticon.dk.

Kontakt