Høretab, ensomhed og social isolation i juletiden – sådan kan vi hjælpe vores nære og kære

7 december 2022

Når vores kære ældre er alene til jul, kan det være, fordi de vælger at være det. Al postyret i forbindelse med højtiden kan være overvældende for mange, og når man har et høretab, kan det være svært at “følge med”, hvilket er en af hovedårsagerne til, at man isolerer sig.

En ud af tre over 65 år har et aldersrelateret høretab. Når det bliver vanskeligere at høre, kan det være svært at følge med i samtaler, især i generende støj. Det kræver ekstra energi at holde fokus, og det er tit for anstrengende. Det er derfor meget vigtigt at tænke over, at nogle af dine kære kunne vælge at isolere sig i løbet af højtiden af denne grund, og at der er simple ting, vi alle kan gøre, som kan betyde, at færre føler sig ensomme.

Høreapparatproducenten Oticon giver nogle gode råd til, hvordan man kan gøre det nemmere for folk med høretab at deltage og dermed bidrage til, at færre føler sig ensomme og isolerede i julen:


- Tilbyd et ældre familiemedlem, en ældre ven eller ældre nabo en mere rolig sammenkomst på et andet tidspunkt. Sørg for, at de ved, at de ikke er en byrde, og at du også foretrækker at være sammen med dem på denne måde.


- Gør, hvad du kan for at mindske støjen, eller sørg for, at der er et stille sted, hvor man kan være.


- Undgå støjende steder til dit arrangement. Bløde møbler og lavt til loftet kan være med til, at lyden reflekteres i lokalet, så hvis det er muligt, kan et stille hjørne på en restaurant være et godt valg, hvis det skal foregå ude.


- Sørg for, at dine svagthørende gæster bliver placeret ved midten af bordet, så de kan se alle og har nemmere ved at mundaflæse.


- Prøv at undgå at hæve stemmen, når du taler, og fortæl de øvrige gæster, at det at være højlydt ikke er løsningen, men kan virke påtrængende. Tal i stedet langsommere, og hold korte pauser mellem sætningerne, da man har brug for lidt mere tid til at få lydene til at give mening, når man har et høretab. Undgå også at ævle, tal almindeligt, og brug gerne overdrevne bevægelser og ansigtsudtryk.


- Du kan også opfordre til samvær med venner, som de ældre måske er mere trygge ved at tilbringe tid med. Måske endda være med til at arrangere en sammenkomst, der bringer dem sammen. Dette kan gå hen og blive en tilbagevendende ting, der kan mindske ensomheden i løbet af året.


- Hvis du ved, at nogen vælger at blive hjemme, og de er fast besluttet på det, så tag dig tid til at ringe til dem, eller hvis det er muligt, besøg dem for at fortælle dem, at du tænker på dem.


Velgørende organisationer med fokus på ældre beretter, at flere og flere føler sig ensomme og isolerede, og at det for millioner af mennesker er ekstra slemt i julen. Den ødelæggende indvirkning på mental sundhed og velvære, herunder angst og depression, er en væsentlig årsag til bekymring. For de fleste er isolation ikke et valg, men for nogle er det. Mens familier ser frem til at mødes til jul og nytår, vil mange vælge at blive væk af den simple grund, at det kan være ekstremt overvældende, og ønsket om at isolere sig er mere sandsynligt for dem, der døjer med et høretab.

Thomas Behrens, Vice President of Audiology, Oticon siger: “Vi rammer alle et tidspunkt i vores liv, hvor musikken til en fest pludselig 'er for høj'. Vi nyder ikke længere en kakofoni af støj og vælger roligere aktiviteter. Når vi bliver ældre, er det ikke kun det, vi vælger at bruge vores tid på, der ændrer sig. Det gør måden, vores hjerner arbejder på, også. At høre godt har direkte forbindelse til vores hjernes funktionalitet, fordi det er hjernen, der tager al den tilgængelige lydinformation og gør den forståelig. Med tiden kan det være mere vanskeligt for vores hjerner at “få alle lyde omkring os til at give mening”, især hvis der også er støj, hvilket gør, at det fx bliver sværere og mere anstrengende at følge med i en samtale. Mange mennesker, der lever med høretab, trækker sig tilbage fra socialt samvær, hvilket kan være endnu mere skadeligt for hjernens sundhed, da det gør, at hjernen ikke får den vitale træning, som socialt samvær giver.”

"Social isolation, depression og kognitiv tilbagegang, herunder tidligt frembrud af demens, har alle været forbundet med virkningerne af social tilbagetrækning som følge af at leve med et ubehandlet høretab. At opfordre alle, du kender, der lider af dårlig hørelse, til at kontakte en hørespecialist og få hjælp til at høre bedre, kan ændre deres liv for altid, og ikke kun til jul", konkluderer Thomas Behrens.

 

Om Oticon
500 millioner mennesker verden over har et høretab. De fleste personer med høretab er 50+, men 8 % er under 18 år. Oticons vision er at skabe en verden, hvor høretab ikke længere en begrænsning. En verden, hvor høreapparater uden problemer bliver en naturlig del af hverdagen og hjælper mennesker med at forstå teknologiens fulde potentiale og samtidigt undgå de negative helbredsmæssige konsekvenser, som et ubehandlet høretab kan have. Oticon udvikler og producerer høreapparater til både voksne og børn og understøtter enhver form for høretab – fra mildt til meget kraftigt. Vi er stolte af at udvikle nogle af de mest innovative høreapparater på markedet. Vi er er en global virksomhed med hovedkvarter i Danmark. Vi er en del af Demant, der har mere end 18.000 medarbejdere og har en omsætning på mere end 18 milliarder danske kroner. Vi ændrer teknologien. Vi ændrer normerne. Vi ændrer liv. Oticon – livsændrende høreteknologi.

Se mere på www.oticon.dk.

Kontakt