Mere end hver sjette dansker over 18 år lider af et høretab, der bør behandles. Det giver problemer i det offentlige rum, hvis høreapparaterne ikke kan opfange lyden fra koncerten, i biografen eller i lufthavnen. Derfor lancerer Oticon nu deres nyeste høreapparat Oticon Opn med indbygget telespole, som kan forbedre lyden i teatre, kirker og til koncerten.
800.000 danskere har høreproblemer, der bør behandles. Det gør, at rigtig mange kæmper for at høre alt, der foregår omkring dem i hverdagen. Samtidig gør deres høretab, at de ikke på samme måde får hele oplevelsen med, når de eksempelvis benytter sig af kulturelle tilbud i det offentlige rum.
Fem procent af Danmarks befolkning, cirka 300.000 danskere, har indset, at de har brug for hjælp og benytter derfor høreapparat. Særligt når lydkilden er langt væk, kan det være udfordrende for høreapparatbrugere at få den totale oplevelse. Her kan omgivelserne med dårlig akustik og baggrundsstøj i kirker, teatre, koncertsale, biografer og forsamlingslokaler forvrænge lyden i en sådan grad, at det kan være umuligt at høre, hvad der bliver sagt.
Men nu bliver verdens første internetforbundne høreapparat, Oticon Opn, udstyret med telespole. Den kan frasortere baggrundsstøj og rumklang i rum med dårlige akustiske forhold, der er udstyret med teleslynge. Således kan den indbyggede telespole hjælpe brugerne med at opfange lyden fra én bestemt lydkilde som f.eks. en koncert eller prædiken i kirken.
Når teleslyngen er tændt, forstærker den et givent lydsignal og sender det trådløst direkte til høreapparater med telespole eller til en streamer. På denne måde kan brugeren høre, hvad der bliver sagt, sunget eller læst op.
- Der er desværre mange mennesker med nedsat hørelse, der ikke får de samme oplevelser som folk uden høretab. Derfor er teleslyngen vigtig for mange høreapparatbrugere, når de bevæger sig ud på kulturel opdagelse eller går i kirke. At vi nu kan udvide vores Oticon Opn høreapparat til også at omfatte telespole gør, at vi giver flere folk med høretab muligheden for, at de på mange områder ikke er generet af deres høretab, siger Karen Wibling Solgård, General Manager i Oticon Danmark.
Let tilkobling
I dag er det et krav, at der skal være installeret teleslynger på offentlige forsamlingslokaler som banegårde, lufthavne, biblioteker, kirker og biografer i Danmark. Oticon har 110 års erfaring med at montere disse lydsystemer i mange af landets kirker, hvilket giver en unik knowhow om, hvordan man udnytter teknologien bedst muligt. Og med det nye Oticon-høreapparat bliver det altså nu muligt at koble sig direkte op på teleslyngesystemer flere steder i det offentlige rum.
- Hos Oticon forsøger vi hele tiden at flytte grænserne for, hvad høreapparater kan. Vi tager store teknologiske skridt med Oticon Opn, og med tilføjelse af telespole løser vi nu også de udfordringer, man som høreapparatbruger kan opleve i kirker, til koncerter, ved skranker og andre steder i det offentlige rum.
Dermed får brugerne af Oticon Opn et høreapparat, der teknologisk er helt i front og samtidig giver folk med høretab de bedste muligheder for at leve et aktivt liv, siger Karen Wibling Solgård.
Oticon Opn med telespole er på markedet fra i dag, og derved kan verdens første internetforbundne høreapparat både tale sammen med det voksende antal af smarte danske hjem (via IFTTT) og nogle af Danmarks ældste bygninger som landets kirker, der har opsat teleslynger.