Pas på ørerne

nytårsaften

I takt med nedtællingen til det nye år optrappes spændingen, og det hele eksploderer med et flot fyrværkeri.
For høreapparatbrugere og alle andre, som er ude for at byde det nye år velkommen, er det vigtigt at tage de rette forholdsregler.

Advarsel! Fyrværkeri så højt som geværskud

Et par gode brag er en del af festen, men fyrværkeri kan nemt overstige 120 dB. Det er langt over det sikre lydniveau på 85 dB. Bare et par minutter for tæt på fyrværkeri kan resultere i høretab. Så vær på den sikre side og hold dig på god afstand.

Forbered høreapparaterne til støj

Høreapparatbrugere bør sætte deres høreapparater på et program for støjreduktion eller vælge et lavere niveau i musikindstillingerne. Hvis apparaterne ikke har disse funktioner eller programmer, så kan et høreværn hjælpe. Man kan også overveje helt at slukke sine høreapparater.

Brug høreværn eller ørepropper

Eksperterne er enige om, at udsættelses for støj over 85 decibel er farligt. Brug høreværn eller ørepropper, hvis du er vidne til høje lyde i længere tid, eller du står tæt på fyrværkeriet. Heldigvis kræver det ikke så meget at passe på sine ører. Ørepropper er billige og kan købes på fx et apotek. De kan reducere lydniveauet med op til 35 decibel, men tjek instruktionerne på pakken for en sikkerheds skyld.

Små ører behøver særlig beskyttelse

Hvis det er for højt for dig, så er det helt sikkert for højt for dem. Børns ører er mere følsomme end voksne ører og er mindre modstandsdygtige over for høj lyd. Høretab har en stor betydning for børn, da det kan påvirke deres kognitive udvikling. Køb ørepropper til børn på et apotek eller køb et høreværn fx i en butik med børnetøj og -udstyr.

keep-ears-warm-and-working-well

Hold ørerne varme og velfungerende

Når vi er uden for i nattekulden, sænkes blodtilstrømningen til ørerne. Dette øger risikoen for øreinfektioner, så det giver god mening at pakke dem ind i ørevarmere eller en gat. Faktisk giver det mening at holde hele din krop varm: En forkølelse kan give midlertidigt høretab.

Høreapparater påvirkes af kulden

Det er ikke hver midnat, vi står uden for i kulden. Så hvis du, en ven eller et familiemedlem bruger høreapparater, så tjek at høreapparaterne er klar til at modstå kulden, så du eller ham/hende kan få det fulde ud af oplevelsen. Batteritiden er kortere i kolde temperaturer, så det er en god idé at medbringe ekstra batterier. 

Hvil ørerne nytårsdag

Efter en højlydt aften har dine ører brug for at restituere - væk fra støjende omgivelser. Eksperter anbefaler, at du hviler dine ører i mindst 16 timer efter højlydte arrangementer. Og helst meget længere. Hvis du ikke giver dine ører en 16 timers pause, så er det med til at øge risikoen for et permanent høretab

Find din nærmeste høreklinik

 • Hvor godt hører du?

  Tænk på disse hverdagslige lyttesituationer, og hvordan de påvirker dig. Dette korte spørgeskema kan give give dig en indikation af, om du hører det, du skal. Tag testen.

 • Beskyt din hørelse

  Støjbetinget høretab er den eneste form for høretab, vi kan forebygge. Find ud af, hvorfor det opstår - og hvordan du undgår det.

 • Bedre hørelse - hvad kan jeg gøre?

  Hvis du har problemer med at høre, er det en god idé at få tjekket hørelsen hos en hørespecialist. En konsultation tager ikke lang tid, og det er fuldstændig smertefrit. Lær mere om, hvad der sker på høreklinikken.

 • Find en høreklinik

  En hørespecialist kan teste din hørelse og vejlede dig til den løsning, der passer bedst til dig.